Реклама / Ads
47| 5302 |30.05.2011 НОВИНИ

Щит над цяла България поиска Борисов

.
Бойко Борисов
За противоракетната отбрана /ПРО/ България има ясна позиция - системата да покрива цялата й територия. Това изтъкна в изказването си пред Парламентарната асамблея на НАТО българският премиер Бойко Борисов.
 







В кои държави, каква част или какво оборудване ще бъде разположено, това зависи от техническите и стратегически решения на Алианса, подчерта премиерът.

По политически причини сътрудничеството по противоракетната отбрана ясно ще покаже на руснаците, че натовската система не е насочена срещу Русия, а е система за отбрана, коментира генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той е оптимист, че ще бъде взето решение с Москва, макар че не по всички теми има съгласие. Расмусен се надява на следващата среща на върха да бъде официално оповестено изграждането и спускането в действие на натовската система за противоракетна отбрана. Алиансът ще продължи да си сътрудничи с Русия, тъй като цялата система би могла да бъде много по-ефикасна, ако има сътрудничество по обмена на данни.

Действията на международната общност в Либия закъсняват с много години, защото България дълго време беше разигравана от режима на Муамар Кадафи и българските медицински сестри бяха по безобразен начин измъчвани, заяви още премиерът Борисов. Той коментира, че след дългогодишното чудовищно престъпление срещу медиците, страната ни с голямо удоволствие ще се включи в Международната контактна група за Либия.

Андерс Фог Расмусен каза, че управлението на Кадафи е към своя край и е време той да си тръгне. НАТО ще продължи да оказва натиск, докато силите се изтеглят и не се гарантира сигурността на либийците. По думите му съчетанието между силен политически и военен натиск ще срине този режим.

По въпроса за Афганистан Расмусен заяви, че през юли в ръцете на афганистанците ще бъдат предадени 7 провинции, което е 25 процента от населението на държавата. Той изрази надежда, че процесът на предаване на отговорността на афганистанските власти ще приключи през 2014-та година.

Бойко Борисов повдигна и въпроса за енергийната сигурност. По думите му енергийната независимост ще гарантира и независимост на икономиките на отделните страни членки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6717 |29.05.2011 България има нужда от натовски ракети . 15| 6179 |29.05.2011 Я. Стоилов: Бъдещият президент трябва да е контрапункт на Борисов . 22| 5584 |29.05.2011 К. Тренчев: Демографските проблеми на България са страшни . 23| 6303 |29.05.2011 Ат. Атанасов: Борисов взима важни решения под натиск на Златев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads