Реклама / Ads
12| 4201 |04.12.2014 НОВИНИ

Щонов чел договора за "Южен поток", спрял го Орешарски

.
Васил Щонов
Служебният министър на икономиката и енергетиката при Близнашки Васил Щонов е чел договорите за „Южен поток”. Това потвърди самият той в сутрешния блок на bTV. той обяви, че проектът е бил спрян от премера Пламен Орешарски.
 
Щонов изтъкна, че за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси. Щонов отговори на въпросите на бившия министър Драгомир Стойнев, според когото има писмо на Щонов до „Газпром” и отговорността за спирането на проекта е негова.

„Нищо не се е случило по-различно от това, с което Драгомир Стойнев е запознат. Цялото объркване по проекта идва точно от действията на миналото редовно правителство на премиера Орешарски”, изтъкна служебният министър. Той обясни, че на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерски съвет. В него се посочва, че във връзка с разпоредбите на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да се не правят повече усилия за постигане на споразумение.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи Щонов.

„Южен поток е спрян от писмото на Орешарски към Министерски съвет. Аз изпълнявам това писмо като служебен министър. Това е нещо, което Драгомир Стойнев е трябвало да направи, но не го е направил”, коментира бившият министър.

По отношение на писмото до „Газпром”, за което също Стойнев попита, Щонов посочи, че то е от 11 август и е едно към едно с писмото на Орешарски от 31 юли. Той отрече да има връзка между отпуснатите пари по оперативни програми на ЕС и спирането на „Южен поток”.

„Ако го нямаше писмото и „Южен поток” се реализира не по европейските изисквания, България трябва да плати почти цялата сума – около 4 млрд. евро, от които половината поема „Газпром”, половината България”, каза още служебният министър.

Той посочи точно каква би била печалбата на България от газопровода: „54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси за следващите 30 години, изчислени на база 8% възвръщаемост”. „Това е много малко за България от наша гледна точка”, коментира той и добави, че за Русия това е добре, тъй като ще ни плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

„Това писмо е уведомлението на „Газпром”, че проектът спира”, уточни Щонов. С него той уведомил компанията за решението на кабинета. След края на служебното правителство никой не е отменил това писмо.

Според Щонов, разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Тъй като Русия и Европа не успяха да се разберат как да бъде в третия енергиен пакет, това означава, че проектът не може да бъде започнат 2015”, обясни той. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

На въпрос дали ЕС има притеснения относно подизпълнителите на проекта, той отговори: „Изпълнителят е „Стройтрансгаз”. Няма допълнително развитие кои са подизпълнителите”.

Според Щонов, ако България беше санкционирана с 2 млрд. евро, "Южен поток" щеше да се превърне във "Второ "Белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4350 |03.12.2014 Европейската комисия се дистанцира от "Южен поток" . 26| 4318 |03.12.2014 Прескачат ни за нови преговори за "Южен поток" . 19| 4194 |03.12.2014 Миков: "Южен поток" - диверсификация по нашенски . 30| 5143 |03.12.2014 Гечев-Трайков: Путин или Обама спира "Южен поток"?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads