Реклама / Ads
18| 4890 |22.01.2015 НОВИНИ

Л. Шулева: Проблемът е в инвалидните пенсии

.
Бившият вицепремиер на България Лидия Шулева Източник: Булфото
Кога и къде изгоряха нашите пенсии? Нямаше ли пожарникари, които да угасят пожара. Да, намериха се и го загасиха. И след това ни казаха – вашите документи изчезнаха в пламъците, коментира изгорелите архиви към Концертна дирекция певицата Стефка Берова, което остави в немилост и без пенсии известните ни певци.
 
Пяла съм и се гордея - по 11 концерта на ден. Иначе нормално аз и моите колеги, които останахме без пенсия, сега започваме след 55 години стаж да работим от начало. Видях Годжунов и Грънчаров, филм направиха за тях, а отгоре сълзите им падат. Ние не молим, а си искаме заслуженото, каза Стефка Берова в „Лице в лице” по бТВ.

Това не е адресирано към мен. Не знам защо и как се стигна до това. Това, че архивите са изгорели, е формален въпрос. Има откъде да се набави тази информация. В крайна сметка и със свидетелски показания, че са внасяни тези вноски, може да се докаже, заяви другият гост в студиото - бившият вицепремиер и социален министър на България Лидия Шулева.

Много е важен начинът, по който ще се стигне до реализацията на пенсионната реформа, коментира още Шулева. Най-големият проблем сега е демографската криза – все по-малко работещи ще трябва да внасят вноски на все повече пенсионери. Съотношението в момента е доста сериозно, в бъдеще ще става още по-сериозно.

Нямаме друг избор, освен повишаване на възрастта за пенсиониране. Истинският проблем са 900 хил. инвалидни пенсии. Казвам, че са фактически, не фалшиви. Трябва да се смени начинът за издаване на телковете. Средната пенсионна възраст сега в България е 56 г., заради ранните и инвалидни пенсии, каза Шулева. Именно чрез тях става източването на НОИ. Да увеличаваме възрастта за пенсиониране с по 2 месеца, няма да реши проблема, заяви бившият социален министър.

Инвалидните пенсии от какво са – от лесен труд, от добри условия на труд, от добро здравеопазване, попита Стефка Берова.

По повод темата с прехвърляне на пенсионни вноски от НОИ към частните пенсионни фондове Шулева заяви, че самият факт на приемането на закона в 12 без 5 преди Коледа е доста странен. Смяната на закон, който се работи повече от 10 г., по подобен начин е рисков. Да се види първо защо се създадоха тези фондове. Това бе, за да се увеличат пенсиите, заради дисбаланса, който имаме в страната, заяви Шулева.

Всичко, което може да се получи от НОИ, сме го достигнали като максимум. Възможност за повече има благодарение на фондовете. Единственият начин е да се прилагат капиталовите схеми, които се прилагат в цяла Европа, заяви Шулева.

По-малко пари за партиите и по-малко депутати в парламента. Оттам ще дойдат парите за по-високи пенсии, каза своята формула Стефка Берова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4622 |10.01.2015 Йовчев: Проблемът с тероризма е предимно социален . 12| 4770 |06.01.2015 Д. Цонев четка Шулева: Много добре изглеждате! . 2| 4404 |20.12.2014 Георги Колев: Проблемът със случайното разпределение на делата се преекспонира . 2| 5268 |21.11.2014 Румяна Бъчварова: Проблемът с Орхан Исмаилов не е решен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads