Реклама / Ads
9| 5022 |04.06.2015 НОВИНИ

Синдикалист: Реформите в МВР се правят „на парче”

.
Ченгетата се готвят за протести
МВР е най-дълго и най-лошо реформираното министерство. Реформите се правят "на парче" и това води до хаос и демотивация на служителите. МВР се нуждае от глобална реформа, но замислена сериозно за дълъг период от време и подкрепена с широк консенсус. В министерството се правят реформи "тихо и на тъмно". Нивото на диалога с управляващите е на много ниско ниво.
 

Това каза Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР по БНР,  във връзка с готовността на полицаите и военните да излязат на протест на 12-и юни заради несъгласието с предлаганата пенсионна реформа. Той заяви, че на 12-и юни, петък, протестът ще започне от 17.00 часа, а на 13-и, събота, ще продължи в 13.00 часа.

 

На 29-и се срещахме с представители на политическото ръководство. Шестте синдиката в МВР бяха подготвили три възможни варианта по отношение на предложението на Министерството на труда и социалната политика за пенсионната реформа. Заедно с представителите на ръководството се спряхме на един от вариантите. На следващия ден беше подписан от министър Румяна Бъчварова, изпратен на министър Калфин като становище на МВР, подкрепено от шестте синдиката. Осем дена по-късно се оказа, че вече нямаме общо становище. Нямам обяснение защо се случи така. Този въпрос трябва да се насочи към министър Бъчварова.

 

Позицията на синдикатите не е принципно против пенсионната реформа, категоричен беше Попов: Приемаме въвеждането на минимална възраст. Имаме разногласия по това каква трябва да бъде. Той обяви обаче, че има четири основни и много сериозни проблеми в МВР:

 

Първият проблем са продължаващите повече от година и половина командировки по границата с Турция. Вече е време да се помисли кога ще бъдат спрени. Това предизвиква големи натоварвания у служителите на МВР. Вторият проблем е генерираният в големи количества извънреден труд до степен, в която се нарушава законът.

 

Третият голям проблем е правенето на реформи в МВР – тихо и на тъмно. Ние нямаме ясна и официална информация за бъдещето на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Там ставаше дума за преструктуриране, след това нещата на официално ниво утихнаха, но имаме индикации, че тихо се казва на служителите да си подадат заявления за преназначаване от спасители в пожарникари. Върви преструктуриране, което не е обявено. И в други части вървят такива преструктурирания, за които научаваме от наши колеги и като синдикати не сме уведомени. Това, което съм чул, е, че в районни управления, които са в една сграда с областни дирекции, ще бъде закрива дежурната част. Четвъртият сериозен проблем е състоянието на социалния диалог. Той се провежда формално и неефективно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4387 |04.06.2015 Райнов: Правят се опити за одържавяване на НЗОК . 24| 9190 |28.05.2015 Е. Сугарев за Фрог: Нямаме хора като Маковей, само прокурори, които не правят нищо . 3| 4381 |25.05.2015 Затворници ще правят стадионите за Мондиала в Русия . 3| 4865 |20.05.2015 За 50 лв. учителки правят за смях матурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads