Реклама / Ads
52| 8279 |15.08.2012 НОВИНИ

Синдикат „Образование”: Долу ръцете от Ботев и Левски!

.
Твърденията и изводите относно образователната система, работата на българските учители, учебните програми и учебното съдържание изразени в изследване на комисията за защита от дискриминация (КЗД) са меко казано некомпетентни, непрофесионални и съдържат много неистини.
 
Това е становището на председателя на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров. От синдиката са на мнение, че не може и дума да става за дискриминация към деца и ученици на база учебно съдържание и стил на преподаване на педагогическите специалисти, а пък КЗД е най – малко компетентния орган, който би трябвало да си позволява да анализира образователната система. И ако тази комисия би искала да търси истинска дискриминация, то би я открила в училищата със смесени паралелки от различни етноси, където в дискриминационна ситуация са учениците и децата от българската общност.

Синдикатът смята, че поставянето на въпрос за присъствието на Ботев в българските учебници е опасен и безотговорен и цели разклащане на духовната ценностна система, оцеляла през трудните десетилетия на прехода, която е фундамент на българското образование.

Оказа се дори, че екипът, проучвайки учебниците до 7 клас, умувал и върху присъствието на Васил Левски. Комисията търсела дискриминационни елементи по шест основни признака, сред които етнически, религиозен, полов. Така 12-те независими експерти решили в един от докладите да опишат, че когато се учи за залавянето на Васил Левски, на децата трябва да бъде обяснено, че османската полиция просто си изпълнява задълженията, а Апостола е нарушител на територията на империята.

Много стриктно се следяло и да не би някъде да е спомената думата "турчин" вместо "османлия".

Ботев, Левски и още много български герои  са величия, надживели историята и времето, с които са закърмени нашите ученици, затова и сега, и в бъдеще никой в България не трябва да си помисля да ревизира тяхното величие, каза Юлиян Петров.

Относно учебниците и без полъх на дискриминация, Синдикат „Образование“ смята, че трябва да предстои основно преструктуриране на учебното съдържание, което да стане по – близко до ученическа същност.
Относно издателите на учебниците, синдиката препоръчва да се ревизират и намалят високите цени на учебниците, които са най – голямата дискриминация към българските ученици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6463 |04.08.2012 БДЖ със срок до понеделник, синдикатите плашат с протести . 17| 6710 |29.04.2012 Борисов иска цената на газа да падне още надолу . 33| 7687 |24.04.2012 Президентът иска синдикати и държава да си помагат . 30| 5362 |06.03.2012 Производители на яйца обещаха да натискат цените надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads