Реклама / Ads
5| 5154 |11.02.2011 НОВИНИ

Сините подкрепиха Симеон Дянков

.
Симеон Дянков Източник: Булфото
От Синята коалиция заявиха, че напълно одобряват доклада на финансовия министър Симеон Дянков за замяната на външния дълг през 2002 г. и настояха парламентът също да го одобри. Те внесоха предложение за това в деловодството на Народното събрание.
 

И СДС, и ДСБ са категорични, че прокуратурата трябва да разследва случая и да установи има ли престъпление, а виновните да понесат отговорността. Не са спазени интересите на данъкоплатците и сега те трябва да изплащат загубите по тази сделка, отсече депутатът Асен Агов.

Сините са категорични, че сделката по замяната на дълга, извършена от правителството на Сакскобургготски е в ущърб на страната. Българските данъкоплатци са изплатили 1 млрд. лева като собствени загуби от тази лоша замяна на българския външен дълг, категоричен е Асен Агов. Министър Велчев е разгласил намеренията си за сделката, вследствие на което се е извършила спекула с български брейди книжа. Колко интензивна е била търговията с български ценни книжа в навечерието на сделката, попита Агов. Според него азликата от 18 пункта в цената на книжата, е отишла в нечий джоб. Не е извършена никаква експертиза, анализа за тази операция, има само една презентация в Министерство на финансите, мотивираха се от Синята коалиция.

По това време Америка е струпала войска от над 100 000 и на практика инвазията в Ирак е предстояща. Единственият начин да се финансира тази война е било чрез създаването на дълг в Америка и естествено понижаване на курса на долара. Авторите на сделката в България извършват замяната, когато курсът на долара в България е бил най-висок. Остава висящ и въпросът защо сделката е сключена при твърда лихва от 8 %, под чий натиск е извършено, зададе следващия си въпрос Асен Агов.

Сините напомниха, че тепърва предстоят падежите по този дълг и България ще трябва да плати на 1 януари 2013 г. 1 млрд. евро, а 2 години по-късно още 1 милиард.

Ако сделката не беше извършена, българските брейди облигации можеше да се платят през 2006 г. на по-изгодна цена, изтъкна Агов, като се позова на анализа на “Индъстри Уоч.” Тогава правителството е трябвало да извади тези пари от бюджета и е предпочело заради политически комфорт, да се прехвърли дълга на следващи правителства и данъкоплатците, смята Агов. Считаме, че е трябвало да бъде взето и мнението на БНБ, а то не е взето. Ние считаме, че има престъпление и главният прокурор трябва да си свърши работата, заявиха сините

На въпрос кои са основните виновници, Асен Агов заяви, че това е на първо място Симеон Сакскобургготски като министър-председател по това време, на второ – бившият финансов министър Милен Велчев. Попитан защо МВФ е похвалил сделката, както многократно изтъкнаха от НДСВ, Агов отговори, че това е нормално, защото фондът одобрява извършването принципно на сделка по дълга, но това не е оценка на естеството на самата операция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 5131 |09.02.2011 Цветанов: Сините искат Ал.Петров за вътрешен министър . 20| 4597 |04.02.2011 Сините искат да има Фонд за нароказивисимите . 2| 4560 |04.02.2011 Дянков твърд за данъчния референдум . 33| 4875 |04.02.2011 Миков препитва Дянков за контрабандата; той не знае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads