Реклама / Ads
28| 4908 |22.06.2010 НОВИНИ

Синодът се пробуди, скочи срещу гей парада в София

.
След като вчера 55 граждански сдружения се обявиха против гей парад в столицата и Българската православната църква се събуди от литаргичния сън. Светият синод категорично се противопостави на предстоящия на 26 юни гей парад.
 

В изявление на Синода проявата се определя, "като публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях".

"Този парад е с гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ, и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи", пишат архиереите от синода.

"Светият синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението", която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и в света от Бога - Творец на всичко видимо и невидимо."

В изявлението Светият синод призовава всички да изразят несъгласието си с предстоящата проява, която "нарушава богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената, и устоите на обществения морал".

В същото време британският посланик в София Стивън Уилямс подкрепи проявата в писмо, изпратено до медиите.

"По повод на третия фестивал "София Прайд" на 26 юни, бих искал да изразя подкрепата си на всички, които на този ден ще отпразнуват различието", се казва в писмото.

"Зачитането на човешките права е една от основните демократични ценности, на които се основава Европейският съюз. Тези човешки права се отнасят до всички хора, независимо от тяхната раса, пол, етнос, религия или сексуална ориентация", продължава писмото на посланика.

"Изтъкват се редица причини, които да оправдаят хомофобията, например зачитането на религиозни доктрини или традиционни ценности. Нека кажем ясно: в днешния Европейски съюз не може да има извинения и оправдания за хомофобия по какъвто и да било повод", казва посланик Уилямс.

"София Прайд не е само за отстояване правата на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора (ЛГБТ). Той е за всички нас - хетеро или хомосексуални - да отстояваме тези права и да гарантираме тяхното прилагане чрез ежедневните си действия и поведение. Той е начин да кажем "не" на липсата на толерантност, "не" на предразсъдъците, "не" на дискриминацията, "не" на езика на омразата, "не" на насилието - все неща, на които за съжаление ЛГБТ продължават да са подложени".

Прайдът е начин да кажем "да" на равенството, "да" на толерантността и "да" на това да приемем различието. А също и след това да прилагаме на практика това, за което говорим. Пожелавам на всички участници в София Прайд 2010 безопасен и приятен ден", завършва Стивън Уилиамс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5121 |21.06.2010 Граждани скачат срещу гей-парада в София . 12| 6034 |20.06.2010 Производители на зеленчуци скачат срещу вноса от Турция и Македония . 0| 4856 |17.06.2010 На крачка сме да прескочим Шенген . 8| 4959 |16.06.2010 Алма Матер скочи срещу министър Игнатов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads