Реклама / Ads
21| 6687 |17.02.2013 НОВИНИ

Скандал: скрит или унищожен е скелетът на Левски?

.
Васил Левски
Нестихващият от 30 години спор за гроба на Васил Левски продължава. Мистерията е къде е скелетът, за който се спори, че е на Апостола и защо е изчезнал.
 

Спорът за гроба на Васил Левски се води вече 30 години, каза по ТВ 7 археологът Николай Овчаров по темата за гроба на Васил Левски. Въпросът е за научните доказателства, защото в продължение на десетилетие те бяха заклеймявани, коментира той книгата "Науката срещу  агресивното невежество." В заглавието на книгата е поставена и точка. После следва и въпросът: Погребан ли е Апостола на свободата в църквата Св. Петка Самарджийска?

В тази книга всичко ме учудва, тъжна е историята й, това е една помия, всичко в нея е лъжа, каза скулпторът Александър Хайтов, син на Николай Хайтов.

Не желая да участвам в нов спор, но искам да попитам защо скелет № 95 (това е скелетът от разкопките в "Св. Петка", който се предполага, че може да е на Левски) изчезва и къде може да е отишъл, попита Михаил Бенчев, специалист по архитектурен дизайн. Според него било възможно веднага да се установи чий е скелетът. Още в началото било ясно какви са белезите на Левски - двата му предни зъба били възседнати един върху друг и единият бил счупен. Устната му била повдигната и затова носел мустаци. Имало сведения, че турски куршум го удря по лявото ухо, имало следа от това. Има и писмен документ, който почти потвърждава, че белезите са забелязани. Събраните кости отиват с чувала в БАН.

Става дума за скелети от късноантични погребения, направени на същото място, на което е построена впоследствие църквата, обясни Овчаров. Пръстта и камъните са размазали черепа; може и от кирките да е смлян, възрази той.

Хайде да платим на експерти, които не познаваме, и ако се окаже, че сте прав, аз ще платя, заяви инж. Петър Вълев.

Един археолог сваля скелетите и после ги препогребва; и този скелет е бил свален от разкопвача, каза Овчаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8211 |13.09.2012 Скандал: Българите в Чикаго на път да се простят с църквата "Св. Иван Рилски" . 10| 5077 |11.09.2012 ГЕРБ ще нищи срещу какво и колко е скрито зад "Белене" . 23| 74579 |01.09.2012 Скандал: бТВ и Нова ТВ в ръкопашен за "Господари на ефира" . 38| 10252 |12.07.2012 Скандал: „Седмичен Труд” фалшифицирал интервю с Елен Колева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads