Реклама / Ads
6| 4697 |22.01.2015 НОВИНИ

Скандал: Военна прокуратура захапва сделка с немци за парашути

.
парашутисти и парашути
Досъдебно производство е образувала военна прокуратура заради скандал между Министерството на отбраната и германска фирма. Компанията е спечелила поръчка за доставка на парашути за 1.6 млн. евро, но военните отказват да приемат първата доставка, тъй като според тях тя не отговаря на заложените в конкурса спецификации, и отказват да ги платят.
 
Спорът е около размерите на парашутите. От военното министерство съобщиха неофициално, че са предали всички документи на държавното обвинение и изчакват развитите на казуса.Случаят е още по заплетен от факта, че междувременно България е получила като дарение от САЩ парашути и вече няма толкова сериозна необходимост от тях.

Техническият директор на германската фирма "Бюргерман" Йорн Хервинг заяви пред bTV, че парашутите отговарят на заданието. Фирмата печели търга, обявен по времето на военния министър Ангел Найденов, със значително по-ниска цена от другите участвали фирми и твърди, че предоставените парашути отговарят на договорените условия. На това мнение обаче не са представителите на българските специални сили. Според военния вестник в спецификацията имало условие парашутите да са на въоръжение в други страни членки на НАТО. Отговорът на въпроса в кои страни са на въоръжение въпросните парашути обаче останал "фирмена тайна“.

В сряда се е провела среща между представители на фирмата и министерството, но засега няма изход от казуса.

По рамково споразумение между Министерството на отбраната и германската фирма производител "Брюгеман“ трябва да бъдат доставени и закупени парашути с кръгъл купол 35Т-ST и парашути тип "летящо крило“ PGS9-32ML.Според комисията от българска страна има разлика в диаметъра на купола и реалната дължина на вървите. Липсват усилващи ленти на парашутите с кръгъл купол. Според фирмата тяхното решение е по-добро, по-ново като технология, но в спецификацията е записано да има ленти, пише още изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4797 |17.01.2015 Спецпрокуратурата иска решетка за 6-ма от бандата на Мила . 9| 4446 |14.01.2015 Прокуратурата оневини Любомир Павлов . 5| 4644 |13.01.2015 Прокуратурата: Мотивите за убийството на Татяна са лични . 11| 4750 |13.01.2015 greshka71

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads