Реклама / Ads
2| 4508 |27.01.2024 НОВИНИ

Скандалът с Агенцията за палестинските бежанците на ООН: Участвали ли са служители в атаката на Хамас над Израел?

.
Имали ли са участие служители на Агенцията за палестинските бежанци (UNRWA) в атаките на Хамас над Израел на 7 октомври миналата година? Скандалът разтърси организацията, която започна вътрешна проверка, докато няколко държави, сред които и САЩ, оттеглиха подкрепата си и спряха финансовата помощ.
 

Информацията за предполагаемото участие на служители на UNRWA в действията на Хамас дойде от израелските власти, стана ясно от изявление на генералния комисар на агенцията Филип Лазарини. 





"За да защитя способността на агенцията да доставя хуманитарна помощ, взех решение незабавно да прекратя договорите на тези служители и да започна разследване, за да установя истината незабавно", коментира Лазарини, но нито спомена имената на посочените лица, нито пък броят им. Според информация на САЩ става дума за 12 души.


Даде заявка обаче всеки, който е имал участие в терористичните актове да "бъде подведен под отговорност", включително чрез наказателно преследване. Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, е бил информиран за обвиненията.


"Генералният секретар е ужасен от тази новина“, каза говорителят Стефан Дюжарик.


Реакциите


Няколко държави вече реагираха на тези обвинения. САЩ посочиха, че са "изключително обезпокоени".


Вашингтон обяви, че няма да предостави допълнително финансиране на агенцията, докато обвиненията не бъдат разследвани. САЩ наскоро похвали работата на UNRWA и администрацията на Джо Байдън възстанови финансирането, което беше спряно по време на мандата на Доналд Тръмп.


Спиране на парите би се оказало съдбоносно за UNRWA, чиито най-големи донори през 2022 г. включват Съединените щати, Германия и Европейския съюз, многократно е заявявала, че капацитетът й да оказва хуманитарна помощ на хората в Газа е на ръба на колапса.


Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че решението на САЩ е важна стъпка към търсене на отговорност на агенцията. Министърът на външните работи на страната Израел Кац пък заяви, че UNRWA няма да е част от "дните след войната в Газа", давайки заявка, че Тел Авив ще се опита да попречи на агенцията да оперира на територията на анклава след края на конфликта.


Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че ще "оцени по-нататъшните стъпки и ще извлече поуки въз основа на резултата от пълното и всеобхватно разследване".


Решение да спре финансирането на UNWRA взеха и Италия, Австралия и Канада. Великобритания също обяви, че спира финансирането си за агенцията.





"Спирането на подкрепата за UNRWA включва "големи политически и хуманитарни рискове за помощ“, каза Хюсеин ал Шейх, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина. В публикация в X той призова държавите, които обявиха спиране на подкрепата си незабавно да отменят това свое решение, защото то води до "големи хуманитарни рискове".

 

Как се финансира Агенцията за палестинските бежанци?

 

UNRWA се възползва от щедрата подкрепа на държавите-членки на ООН, включително регионалните правителства и Европейския съюз. Заедно тези източници представляват близо 89,2 процента от финансовите постъпления към Агенцията.

 

UNRWA също си партнира с фирми и фондации, вариращи от малки местни технологични компании до големи мултинационални компании.


UNRWA, създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война, предоставя услуги, включително образование, първично здравеопазване и хуманитарна помощ на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан. UNRWA предостави помощ и използва съоръженията си, за да подслони хора, бягащи от бомбардировки и сухопътната операция, започната от Израел в отговор на атаките на Хамас на 7 октомври. Израелските власти, включително премиерът Бенямин Нетаняху, обвиниха агенцията в подхранване на антиизраелските настроения.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 14838 |27.01.2024 Днес почитаме жертвите на Холокоста, но искрени ли сме? Защо за някои още важи: Евреите са виновни за всичко? . 19| 4632 |27.01.2024 Ще забави ли Радев процедурата с ротацията? . 1| 5108 |27.01.2024 Държавата ще плаща изцяло осигуряването на учениците в дуално обучение . 4| 20754 |27.01.2024 На този ден: Умира Верди, ражда се Моцарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads