Реклама / Ads
15| 5065 |19.06.2014 НОВИНИ

Скандали по ветото върху Закона за МВР; рунд 2

.
Източник: Булфото
Повече три часа продължава обсъждането на ветото на президента върху Закона за МВР. Вчера ветото доведе до скандал в пленарната зала и отлагане на точката, но днес от левицата отново поискаха разглеждането й вместо да започнат работа с промени в кабинета „Орешарски".
 

„Министърът една година нарушава закона, използвайки механизма „комисар за един ден”. Една година стоим в заграждения в нарушения на специалния закон за събранията, митингите и манифестациите”, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Магдалена Ташева от „Атака” заяви: „Изразявам отвращение от недопустимата демагогия от тази трибуна. Човек с 6 апартамента, купени със спестяванията на тъща му, ни учи на морал. Това е недопустимо. Същият той има 4 дела. Докато държахте МВР, вицепремиерът ви стана ръководител на вашия предизборен щаб и всички дирекции на полицията в страната действаха като предизборни щабове на ГЕРБ”.

Народният представител от Коалиция за България Красимир Янков заяви, че този закон се приема, за да работи по нормален начин системата за вътрешна сигурност. Той припомни, че по време на управлението на ГЕРБ в системата за сигурност е бил въведен тоталитарен подход. „Българското общество разбра сливането на МВР и политическата ви партия", се обърна към опозицията Янков.

Думите му предизвикаха виковете на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, който посочи, че той поне не е допуснал секторът да се управлява от Делян Пеевски. „Вие го превърнахте в това Делян Пеевски да контролира сектора за сигурност", обвини още Цветанов.

„Няма друг действащ депутат, който да има ефективна присъда и да си позволява да ми раздава морал", се включи в спора и депутатът от БСП Антон Кутев. Социалистът за пореден път поиска от ръководството на Народното събрание да излезе със становище дали човек, който има произнесена ефективна присъда, може да бъде народен представител.

„Не се смейте, защото веднъж трябваше дрегер, а днес трябват решетки за някой, който не знае какво говори от тази трибуна", излезе да защитава Цветанов и народната представителка от ГЕРБ Снежана Дукова. Тя заговори и за столетницата, като посочи - „Те могат да се размножават по полов път, но по естествен път се разпадат".

„Колежката ме прати зад решетките, но тя очевидно не е разбрала, че присъдата от 4 години не е за мен, а е за г-н Цветанов", бе отговорът на Кутев.

ГЕРБ не искат промените в Закона за МВР да бъдат повторно приети, тъй като съзират в тях елиминиране на конкурсното начало в МВР за растеж в системата, както и обидно за самите полицаи изискване от едва седем години трудов стаж, необходим за избирането на главен секретар.

„Кой ще плаща тези нови социални придобивки, след като дори финансовият министър каза, че няма пари за тях?", попита още бившият зам.-вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Веселин Вучков.

Съсипахте министерството, фалирахте министерството, отново се ядоса Цветан Цветанов на мнозинството. Задкулисието и мафията ме осъди на първа инстанция, подчерта той и обвини управляващите, че са част от задкулисието.

Димитър Димов от „Атака" пък „скочи" на държавния глава Росен Плевнелиев за наложеното вето, изтъквайки, че явно президентът бил против това за полицаите да има различни социални придобивки. Според него кабинетът трябвало да намери пари за привилегиите, залегнали в новия закон. Ние смятаме, че трябва да има преразпределение на бюджета на МВР, убеден е Димов.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочва, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за тази година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Подчертано е, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5395 |12.06.2014 Падна ветото на президента върху Закона за МВР . 7| 4845 |11.06.2014 В МВР недоволни от ветото на президента върху Закона . 28| 4927 |11.06.2014 Борисов обеща скандали при президента . 23| 5376 |07.06.2014 Г. Марков: БСП и ДПС първо да си поправят закона за референдумите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads