Реклама / Ads
7| 7518 |21.09.2023 НОВИНИ

Слави Клашъра внушава със стари кадри лъжи за НАТО и войната с Русия

.
Популярният в YouTube Слави Панайотов (Клашъра) реши да направи пълно с неистини видео, в което внушава чрез стари кадри, че САЩ изпращат военна техника и жива сила към източния фланг на НАТО. Клиповете, които използва, са заснети години преди началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. и нямат нищо общо нито с конфликта, нито с плановете на Алианса да укрепването на източната граница на военния пакт. Видеото има близо 300 хил. гледания.
 

Видеото на Клашъра се казва "12 интересни новини, които медиите скриха". В него той се опитва да внуши, че САЩ подготвят изпращането на танкове на източния фланг на НАТО. За доказателство обаче показва стари кадри, които са заснети години преди руската инвазия в Украйна. Водещият прави препратка към обявеното на срещата на върха на НАТО в Мадрид от юни 2023 г. постепенно увеличение на силите за бързо реагиране. В коментар на кадрите, водещият допълва, че „хората се питат закъде са се запътили и готви ли се нещо по-голямо“. Слави добавя и че засилването на военното присъствие на източния фланг на НАТО може да бъде интерпретирано и като провокация към Русия, пишат в свой анализ от платформата за проверка на факти FactCheck.


На кадрите се виждат влакове, които пренасят десетки американски танкове. Кадрите са от 2019, 2020 и 2021 г. 


Първото видео, част от което е използвана в предаването, е публикувано 2019 г. в YouTube канала Jason’s family adventures, в който семейство разказва за живота си. Конкретните кадри показват влак, който транспортира американски танкове Abrams, както и друга военна техника. В коментарите под видеото не се споменават нито конфликта между Русия и Украйна, нито НАТО. 


Вторият клип също показва влак, натоварен с военна техника. Композицията преминава през Сан Диего, Южна Калифорния и е публикуван за пръв път в Twitter (сега X) през март 2020 г. Още тогава предизвиква паника, че САЩ обявяват военно положение. Всъщност става дума за обичайно събитие, тъй като в близост до Сан Диего се намира "Националния център за обучение, където кавалерийските части на армията на САЩ използват танкове за обучения в пустинята".


Третият видео материал, използван от The Clashers, показва кадри, снимани от любителски канал, в който се публикуват клипове на различни модели влакове от американските железници. Нито в неговата публикация, нито в коментарите се обсъжда потенциално въоръжаване на източния фланг на НАТО, а самото видео датира от ноември 2021 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2805 |15.08.2023 За пръв път: Слави Трифонов декларира голяма къща в София и милиони в сметки . 13| 5771 |10.08.2023 Зам.-председателката на парламента Кирова отговори на Слави Трифонов: Явно е очаквал да размахам макетно ножче срещу Вежди Рашидов . 3| 2866 |24.07.2023 Калин Янакиев: Путинизмът като ”православие” . 23| 5139 |15.07.2023 Слави Трифонов: Жандармерия пази къщата на Бойко Борисов и самия него, вероятно от народната любов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads