Реклама / Ads
20| 8164 |21.09.2013 НОВИНИ

След Богомил Манчев удрят още енергийни босове

.
Богомил Манчев
Нови акции по разхищения на милиони покрай АЕЦ – Белене, се очакват в близко време. Атаката на офиса на шефа на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев била само началото на стартирана мащабна операция.
 
Разследването започнало още преди година, но било замразено по неизвестни причини и след това рестартирано от новия глаен прокурор Сотир Цацаров. Папките са известни като „дела срещу енергийната мафия”. По времето на Борис Велчев материалите били сложени „на трупчета”, а някои от делата прекратени със странни прокурорски решения.

Пернишки олигарх, близък на Георги Първанов вероятно ще е следващият, който ще отговаря за съмнителни милиони от скандалния проект. Той бил вкаран в схемата „Белене” докато Първанов бил президент и успял да извлече огромни парични ползи.

Акцията по изземане на документация от офиси на „Риск инженеринг" бе провеена от ДАНС и други служби на МВР в пеък. Тя имаше шокиращ ефект, тъй като Богомил Манчев е считан за човек с железни връзки в БСП, които в момента са в основата на управлението на Орешарски. Запознати обаче припомнят, че Манчев всъщност е част от кръга „Първанов” и не толкова близък със Сергей Станишев. Дори се говори, че считаният за олигарх енергиен бос е споделял недоволството си от някои решения на Станишев и нерешителността му по отношение строителтвото на втора атомна. Службите изчакали Манчев да замине в чужбина и ударили офиса му. Предпазната мярка била, за да не може да задейства връзките си по върховете и да спре акцията.

Действията имат политически привкус и са свързани с пренареждане в енергетиката, заяви по телефона за някои медии Богомил Манчев. По думите му държавата разполага с иззетите документи, защото те са давани многократно и „те трябва просто да си ги прочетат”. Нито в решението на правителството, нито в това на парламента за прекратяване на проекта за АЕЦ „Белене" не се говорело за спиране на дейностите по него, смята още Манчев.

Прокуратурата разполага с голям обем документи за съмниелни сделки и чисти далавери в енергетиката и за проекта „Белене”. Някои от тях бяха огласени още в предишния парламент от председателя на Комисията за борба с корупцията Яне Янев. Той предостави на прокуратурата събрани папки, за които твърдеше, че съдържат доказателства за крупни престъпления и злоупотреби за стотици милиони.

Припомняме, че Фрог нюз публикува пръв части от тези документи, в които се съдържат записи на разговори на бизнесмена Красимир Георгиев, собственик на митичната фирма „Фротниер” с хора от правителството на тройната коалиция. В тези разговори става дума за сделки около АЕЦ – Белене, конфликт на интереси, участие на държавни служители в задкулисни схеми за източване на средства. В скоро време ще публикуваме още от тези документи, които ясно говорят за кръгове на "белите якички", които са били посветени в сделките и които са извлекли значителни материални ползи от това.

Много е вероятно скоро да има и арести по разследването на далаверите в енергетиката, научи Фрог нюз от източници в магистратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6657 |21.09.2013 Гамизов много разочарован от Богомил Манчев . 11| 6255 |20.09.2013 Манчев нямал и един незаконен лев . 33| 7632 |20.09.2013 ДАНС подпука Манчев заради "Белене" . 56| 6264 |19.09.2013 Бойко Борисов: Местан е изнервен след неуспешни интервюта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads