Реклама / Ads
0| 5383 |21.06.2015 НОВИНИ

След ДПС и АБВ е за 100 % мажоритарен избор

.
Георги Първанов
Лидерът на АБВ ще предложи на парламентарната си група да подкрепи предложение на ДПС за 100 процента мажоритарен вот. Това обяви в пловдивското село Радиново Георги Първанов, предаде БНР.
 

Подкрепата е: "Като отговор на интелектуалното предизвикателство на Лютви Местан, а ако то не се приеме, ще настояваме за подкрепа на схемата"50 на 50". За да докажем, че АБВ сме последователни, когато става дума за мажоритарен вот.

 

Но ако това не мине, питам, дали другите партии, в това число и ДПС, ще гласуват за нашето предложение, което е 120 да бъдат избирани мажоритарно, а 120 пропорционално", хвърли "ръкавицата" Първанов.

 

Припомняме, първите избори, проведени през 2009 година, бяха по инициатива на Георги Първанов, който тогава беше президент.

 

По време на оценка на участието на АБВ в управлението на страната и позицията на партията по предстоящия референдум за промяна на изборните правила пред партиен форум в община „Марица" Първанов обяви и сходство между сегашния правителствен модел и Тройната коалиция.

 

"При формулирането на въпросите за референдума, който предлага, Росен Плевнелиев не пожела или не посмя да определи колко точно да са мажоритарно избираните депутати в българския парламент", коментира Георги Първанов.

 

Той обяви, че партията му ще подкрепи и задължителното гласуване, за да се неутрализира купеният вот, който е: "Голямо бедствие за българската политика". Според АБВ избирателната бариера за признаване на валидност на референдумите трябва да се намали от 50 на 40 процента гласували.

 

Относно критиката от останалата в опозиция БСП за участието на неговата формация във властта Първанов заяви, че най-лесно се прави лява политика, когато има барикади. "Опонентите ми да не трябва да забравят, че същия модел на партньорство между леви и десни е имало и в тройната коалиция, която именно е приела социално несправедливия плосък данък", каза Първанов.

 

Пред съпартийците си Първанов заяви, че АБВ има готова стратегия за развитието на ядрената енергетика, която ще бъде предложена в парламента. Целта на партията му е енергийната политика на страната да бъде такава, каквато е била преди години, каза Първанов.

 

„Бяхме енергиен център на Балканите. Продавахме ток, задоволявахме 40-50% от енергийния дефицит на Балканите. Сега я докарахме дотам да купуваме ток от комшиите", коментира Първанов.

 

Според него, голямото, дългосрочно решение на проблема с цените на тока у нас е откриването на нови мощности. „Ние искахме и продължаваме да настояваме да се строи нова ядрена централа в Белене.

 

Ако има два нови реактора България си осигурява евтин ток, евтина електроенергия за десетилетия напред. Това означава стимули за развитие на икономиката", заяви лидерът на АБВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4313 |18.06.2015 ГЕРБ и реформатори против промени в изборните правила . 0| 4366 |18.06.2015 Метрото в „Младост" протече след дъжда . 3| 4190 |18.06.2015 Даниел Смилов: Тактика на ДПС е да иска изцяло мажоритарен вот за депутати . 12| 4306 |17.06.2015 Ново 20! ДПС иска 100% мажоритарен вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads