Реклама / Ads
34| 5838 |16.11.2011 НОВИНИ

След скандал Любомир Павлов оглави Съюза на издателите

.
Любомир Павлов е новият председател на разпадащия се "Съюз на издателите в България". Павлов е бил предложен от съдружника си Огнян Донев и е получил 11 гласа "за".
 

  

Срещу избора му обаче остро е възразил главният редактор на списание "Тема" Валери Запрянов, както и други присъстващи на заседанието, пише Mediapool, позовавайки се на източници, информирани за хода на заседанието на организацията, което се проведе днес. 

 

По време на избора Запрянов е предупредил, че Павлов може да злоупотреби с новата си публична длъжност, тъй като в качеството си на разследван може да поиска подкрепа от международни организации, под претекст, че проверките срещу него са посегателство срещу свободата на словото.

 

Павлов всъщност не се води разследван, тъй като делото за прехвърлянето на контрола над "Общинска банка" на Христо Ковачки, по което той бе задържан за кратко, бе прекратено още през 2007 г. Последният сигнал срещу него за пране на пари, подаден от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев пък все още е само на ниво проверка в прокуратурата и няма повдигнати обвинения.

 

Изборът на нов председател на Съюза на издателите бе предшестван от бурен скандал. Бившият вече председател на съюза Тошо Тошев, който доскоро бе в издателския борд на „Труд” след като Павлов, Донев и Христо Грозев купиха бившите ВАЦ-ови издания, обяви, че смята да напусне Съюза на издателите заради скандала с последното издание на наградите за журналистика „Черноризец Храбър”. Те бяха бойкотирани от групата на Павлов-Донев, от „Икономедия” на Иво Прокопиев и от в. „Сега”.

Тошо Тошев разкритикува „България днес”, че непрекъснато нарушава човешките права и Етичния кодекс на българските медии. Издателят Недялко Недялков обаче побърза да напомни, че вестникът не членува в съюза.

  

В цялата караница се включи и шефът на сп. „Тема” Валери Запрянов. Той подкрепи Тошев, като също отправи обвинения към колегите му в "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и в "Капитал" Теодор Захов, че са провалили провеждането на годишните награди за пишещи журналисти "Черноризец Храбър", като не са допуснали подчинените си до конкурса.

 

Запрянов бе подкрепен от издателя на "Стандарт" Тодор Батков, който заявяви, че "да забраниш на журналистите си да участват е недостойно" и обявява, че напуска СИБ, цитиран от Грозев.

 

"Има недопустима вертикална интеграция във вестникарския бизнес. Двете разпространителски групи притежават 60-70%. Двете групи субсидират изданията си заради война, за сметка на всички останали. За 2012 г. се очаква пресата да получи по-малко от радиата", продължава Батков, отново туитнат от Грозев.

 

Провокиран от нападките на двамата, Любомир Павлов се извинява за бойкота с уточнението, че "явно е било грешка". Батков обаче продължава да го критикува, вече заради "грубо нарушение на човешките права и етичния кодекс", визирайки публикациите в таблоида "България днес", издаван от Павлов и Донев.

 

Съиздателят на вестника Недялко Недялков се включва в разговора със забележката, че не е член на съюза, което предизвиква Павлов да му каже да не се обажда. Бившият главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, който в момента подготвя стартирането на нов вестник, също обявява, че възнамерява да напусне СИБ.

 

Грозев цитира и мнението на главния редактор на "Капитал", че според него "личното решение е едно, а корпоративен бойкот е друго: а-ла 1980/1984", визирайки неучастието на журналисти от неговото издание и от в. "Сега" в конкурса.

 

"За първи път ме е срам, че съм журналист. Не искам да плувам по река, която става все по-жълта и пълна с трупове. Не можеш да издаваш авторитетни медии, а с другата ръка жълт вестник, който да ти изпълнява мръсните поръчки", избухва Запрянов и заключва: "Предпочитам да остана журналист, вместо да стана кучето на Павлов!"

 

Следва кратка почивка, в която, по думите на Грозев, Любомир Павлов дава телевизионно интервю, в което приветства евентуална прокурорската проверка в "Общинска банка" и обвинява за злоупотребите в нея бившия премиер Иван Костов.

 

След почивката Грозев и Павлов влизат в спор дали вторият има правомощия сам да представлява "Медийна група България холдинг", след последното решение на съда. Павлов твърди, че има такова право по силата на старо пълномощно.

 

Съюзът на издателите е създаден през 2000г . от издателите на вестниците "Труд", "24 часа", "Демокрация", "Стандарт", "Дума", "Земя", "Сега", "Новинар" и "Пари". През 2010 г. в СИБ членуват 23 издателства, които издават общо над 95 печатни издания. Досега председател на СИБ бе Тошо Тошев, а негови заместници - Венелина Гочева, Валери Запрянов, Светлана Шаренкова и Тодор Батков.

 

В управителния му съвет освен петимата влизат Любомир Павлов, издателите на "Капитал", "Сега", "Новинар", "Марица" и "Струма" – Теодор Захов, Сашо Дончев, Любен Дилов и Степан Ерамян, както и шефът на "Санома блясък България", издаващ редица луксозни списания - Димитър Друмев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7040 |08.11.2011 Скандал: Дядо Николай осквернил пловдивски храм . 83| 17470 |01.11.2011 Скандал: Ламбo си иска парите, които му обещал Станишев . 5| 5168 |20.10.2011 Б. Велчев: Любомир Павлов и Огнян Донев се проверяват . 1| 5306 |20.10.2011 Частно разследване водело до пране на пари от Л. Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads