Реклама / Ads
3| 5592 |10.04.2013 НОВИНИ

Служебният кабинет ще спасява пчелите

.
Източник: Булфото
Ползването на хербициди за третиране на пролетните култури ще бъде ограничено. Така ще се намали негативният им ефект върху пчелите. Новината съобщи министър-председателят Марин Райков. Той е разговарял с министъра на земеделието проф. Иван Станков, с който са анализирали проблема с масовото измиране на пчели през последните години.
 

Предстои да се направи промяна в агронаредба, която да намали употребата на химикалите при наторяването на посевите.

"Моето желание е да се излезе с една ясна наредба за ограничаване ползването на хербицидите", заяви Райков пред журналисти в Министерския съвет. Служебният премиер уточни, че говори за мерки, които да се приложат при пролетните култури, тъй като е всеизвестен ефектът на хербицидите върху популациите на пчелите.

Системните хербициди проникват и се придвижват в различните части на растението, в това число и в репродуктивните органи. Оттам те попадат в нектара и цветния прашец. Много от тези препарати са силно отровни за пчелите както в момента на пръскането на растенията, така и по-късно при събирането на нектар и цветен прашец от обработените с тях растения, съобщава pchelite.info.

Наблюденията показвали, че най-масови отравяния на пчели има, когато се извършва прашене на растенията, извършвани със самолети, които са не особено прецизни.

Най-безопасен за пчелите е аерозолният начин на разпръскване на химичните вещества. Отравянията на пчелите значително можело да се намалят, ако растенията се обработват в късните следобедни часове (привечер) или през нощта.

Изчезването на пчелите в световен мащаб би довело до срив на цели екосистеми и огромен недостиг на храни, прогнозират учени.

Тази година на фестивала "София филм фест" бе представен филмът на швейцарския режисьор Маркус Имхоф "Повече от мед", който поставя като основна идея мисълта на Айнщайн, че когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6180 |09.04.2013 Цветлин Йовчев е подал оставка като шеф на кабинета на президента Плевнелиев . 106| 5772 |09.04.2013 Ексдепутат от ГЕРБ завери показания за престъпления на кабинета "Борисов" . 54| 8285 |03.04.2013 Кабинетът реже от 50-те лв. помощ многодетните циганки ако не са плащали осигуровки . 21| 5263 |29.03.2013 Я. Янев: Министрите в служебния кабинет са извършили престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads