Реклама / Ads
9| 5100 |10.03.2015 НОВИНИ

Снежен ад, а спекуланти правят бизнес в бедствието

.
Пети ден живот под снега. Хиляди българи продължават да се борят с бедствието. Ардино е вече пети ден абсолютно недостъпен - затрупан под метри сняг и без връзка със света, информира НТВ. Градът остава непристъпен зад планински път и гориста местност. Опити да се стигне до него се правят от две посоки.
 

Съдбата на 800 души от петък вечер беше неясна. Връзка с хората в 12 села нямаше. Път – също. Хората там бяха изолирани от 4 дни, без хляб и вода. Селото изглежда пусто, но къщите са пълни с хора. Техниката пристига точно навреме. Снегът ги затрупал толкова бързо, че почти не разбрали как.

 

През тези 4 дни на изолация си помагали едни на други, като верига. Семейство от едната къща помагали на семейство от съседната, те на – на съседната и така до най-недостъпните места. 500 метра изминават за час.

 

Някои от къщите имат и агрегати, пускали за по час-два, колкото да чуят по радиото какво става с останалата част от света и предавали информацията на съседите. Няколко километра по-надолу, миньорите от рудниците в Мадан също са в неведение докога ще са без работа. Мините са напълно наводнени, а хората са пуснати в отпуск. Не знаят платен ли е или не, но ще е поне месец.

 

Болните хора в хосписа в Мадан разчитат на топлина от време навреме. Спасяват ги с газови печки, които обаче не стигат. Тежкият мокър сняг чупи греблата на багерите. А селата, до които все още няма достъп, са поне 6. Тези, до които днес техниката проби, ще имат път само пеша през преспите.

 

На фона на снежното бедствие спекуланти вече печелят на гърба на страдащите. За четири дни цените на най-дефицитните стоки в бедстващите райони скочиха 4 пъти. А в някои заведения беше въведена нова тарифа - 2 лева за зареждане на телефон.  Докато Мадан тъне в мрак, винаги има едно или две кафенета с ток - снабдени с генератор. Хората идват тук да се стоплят и най-вече да заредят телефоните си. Но услугата не е безплатна.

 

Местните обаче искрено негодуват срещу търговците, които без никакъв допълнителен разход качват цените на най-търсените и оскъдни продукти в последните дни - хляб и свещи.

 

В Мадан днес се стигна и до истинска битка за генератори, продавани направо от микробус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5218 |08.03.2015 Снежен ад! Яз. Ивайловград пред преливане, министри хукнаха натам . 1| 4551 |07.03.2015 20 души в снежен капан в Родопите . 1| 4333 |07.03.2015 Снежен капан в Смолянско: без ток и пътища . 19| 7720 |20.02.2015 Заповядайте в "кухнята" на НС: Депутати се правят на маймуни заради „Червеи“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads