Реклама / Ads
2| 7585 |05.01.2010 НОВИНИ

София - проходима при зимни условия?

.
Улиците до Народното събрание не бяха почистени до обяд Източник: Вяра Йовева
Въпреки твърденията на Столична община, че днес София е проходима при зимни условия, движението из софийските улици до момента е истински ад.
 

С малки изключения, днес София е проходима при зимни условия, казаха днес от Столичния инспекторат. Въпросът е, дали наистина столичните улици бяха проходими?! И отговорът е „не”! Освен, ако за общината „проходими” не означава задръствания на всички важни кръстовища, по всички централни улици, че даже и по по-малките, заледени непочистени от натрупания сняг улици, както и закъснения на градския транспорт между 60 минути и над 1 час и 30 минути.



Въпреки твърдението, че разчистващите снегорини трябва да избутат снега, а там, където е необходимо, отново да се обработи със смеси, както следва от технологията за зимно поддържане на София, по най-натоварените столични улици нямаше видими резултати от активната почистваща дейност, за която общинарите твърдяха, че се случва. И за пореден път софиянци трябваше да се доберат до работните си места, въпреки поредния изненадващ общинарите сняг.

Междувременно, стана ясно, че снегът е увеличил двойно закъсненията на колите на градския транспорт.

Около 100 минути е закъснението на трамвай 20, заради проблем с вземането на левия завой преди зала Универсиада.
Проблемни участъци са мостът Чавдар, бул. „Свети Наум”, районът на Банкя.



Ще има временна организация по прекратяване на движението на бул. „Свети Наум” в столицата за обработката му, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов на извънредната пресконференция на Столична община.

В организацията и качеството на работата имат проблем снегопочистващите фирми, каза началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Според Георгиева фирмите са взели решение късно да излязат, но снеговалежът е „втори” и в бъдеще работата ще се подобрява.

За свършената работа ще им бъде платено, за несвършената - не, каза Георгиева.
Средно при първия снеговалеж не е платено на фирмите около 50 %. Грубо за първия снеговалеж сметката е 3 млн. лева, от които няма да бъдат платени 1.5 млн. лева.



Осигурен е финансовият ресурс за снегопочистването, увери заместник-кметът Минко Герджиков. 12.5 млн. лева е предвидената сума за цялата година за зимно почистване. Герджиков даде добра оценка на положените усилия за справяне със ситуацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4609 |05.01.2010 Снегът парализира София . 4| 5729 |30.12.2009 И София ще има свой Лувър? . 1| 5268 |28.12.2009 Проливният дъжд предизвика наводнения в София, Видин и Благоевград . 16| 9559 |20.12.2009 Снегът блокира страната, София – трагична!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads