Реклама / Ads
50| 8304 |19.02.2011 НОВИНИ

Сори, ама Странджев напускал България

.
Антоний Странджев
Не мога да живея в тази държава. Аз няма какво да губя.
 

„По всяка вероятност ще напусна държавата. Не мога да живея в тази държава, съжалявам много”, заяви Антоний Странджев, бившият заместник- директор на Агенция „Митници”, в ефира на радио К2 . Той коментира скандалите около изнесените в медиите СРС-та, докладната му записка, изпратена до премиера Бойко Борисов, както и изказването на депутатът от ГЕРБ Иван Петров, че той лично носи персонална вина за корупцията в митниците.

„Иван Петров е бивш мой колега. Познавам го много добре. Мисля, че и той ме познава добре. Аз не се сърдя на неговите изявления относно моята квалификация, моята личност. Той в момента е политик”, коментира атаките срещу него Антоний Странджев. „Ние сме имали сме общи операции в системата на МВР. И трябва да ви кажа, че както при вас журналистите, и при всяко едно съсловие, България е прекалено малка. Ние всички се познаваме. Както вие много добре знаете кои журналисти са професионалисти, кои са продажни. Така и в системата на МВР ние много добре си знаем служителите. Особено тези, които сме с по-голям стаж. Знаем кой какъв е. Петров говори като политик, не говори като полицай. Защитава партийни интереси, а в много от случаите партийните интереси по някакъв начин са израз и на някакви корпоративни интереси”, уточни Антоний Странджев.

„Започнах работа в Агенция „Митници” на 7 септември 2009 година. Някъде през декември месец 2009 година ние вече усетихме контрола на службите. Значи, ако аз за два месеца и половина съм успял да овладея всички контрабандни канали - не че се хваля, да не са всички, но основните канали на такъв възлов пункт като „Капитан Андреево”, то Доктора е пионерче спрямо мен, така излиза”, заяви бившият зам.- директор на митниците. „За съжаление, през последните 20- години, независимо кой е на власт, всеки е правил същото, което се прави в момента. Затова сега всички са гузни, никой не заема твърда позиция да се започне работа по новому. Просто защото всички са виновни”, каза още Странджев.

„Написах прословутата докладна до министър-председателя, която той омаловажава и казва, че не би трябвало да пиша до него. Добре, не би трябвало да пиша до него, но защо го е прочел и защо го е резюлирал, защо не е взел мерки?”, отправи питане Странджев. „Никой не обръща внимание, че тази докладна е адресирана не само до него, а и до главния прокурор. Кажете ми, аз с двайсетгодишен опит като оперативен работник, как ще продължа да правя някакви далавери и да въвличам Румен Петков и не знам кой, за да могат – видите ли – службите по-лесно да ме задържат”, опроверга Странджев съмненията, че предварително се бил уговорил какво да говори в телефонен разговор с бившият вътрешен министър Петков за даден подкуп на високопоставен служител, след като уж бил знаел, че ги подслушват.

Странджев решил да изпрати докладната директно до Бойко Борисов и не подходил по обичайния ред, защото искал да понесе всички негативи, а не да замесва със своите становища шефът на Агенция „Митници” - Ваньо Танов, или финансовият министър Симеон Дянков.

„По никакъв начин не исках да ги въвличам в тази игра. Това са хора, които за мен са достойни, имат все пак семейства и имат какво да губят. Аз няма какво да губя. Не исках да ги ангажирам да вземат страна. Но естествено, че съм ги информирал. Ето сега г-н Бойко Борисов е в правото си да ме накаже, че не съм спазил административния ред. Да ме е наказал тогава”, коментира Странджев.

Разговорът му с Румен Петков бил изваден от контекст. Той обяви, че е проверил информацията за това кой е получил подкупа от 4 милиона лева, дадени от разработвано лице на висш партиен ръководител на ГЕРБ с властови позиции в изпълнителната власт, но ще я съобщи само през оторизирани органи.

„Не искам да давам оценки на никого. Но едно нещо ще ви кажа. И г-н Цветанов, и г- н Бойко Борисов нямат и един ден оперативен стаж. Те може да са били служители на МВР, но нямат и един ден оперативен стаж”, отвърна на атаките срещу него Странджев. „Рано или късно, след 10-15 години ще стане ясно дали някой е взел четирите милиона. Вие ще ги познаете по делата, ще ги познаете по имотите. България е прекалено малка, за да може някой да се скрие”, каза той.

След приемането на наредбата за стриктен контрол на акцизните стоки на фирмите, които са от големите данъкоплатци на държавата, финансовият министър Симеон Дянков бил подложен на огромен натиск, съобщи Странджев. Случаят с бирената фабрика в Мездра и обаждането на премиера Борисов до Ваньо Танов, бившият зам.- директор на митническите служби у нас коментира с думите: „Как така ще спирам проверка, за това, че някой се е обадил ли? Че като е министър-председател, аз какво, да нарушавам законите ли? Мен не ме интересува кой се е обаждал. Има си закони в тази държава. Какво като се е обадил Бойко Борисов. Който ще да се обади, и дядо Господ да се обади, какво от това? Как така ще изведа аз хората, те са влезли вътре във фабриката и са докладвали за куп нарушения в момента, който са констатирали, и аз какво да им кажа – „излизайте от фабриката и беж да ви няма в София, защото се е обадил еди кой си”. Това са глупости. Това не може да стане. Нито аз, нито Ваньо Танов сме давали такива разпореждания.”

„Ако в началото някои отговорни личности, включвам и Бойко Борисов, бяха казали истината, сега щяха да бъдат герои в тази държава. Но просто избраха съвсем друга тактика на поведение, което по никакъв начин не води към добро. Не знам защо така са преценили. Нямам идея”, заключи  Антоний Странджев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5209 |18.02.2011 Тове Скарстейн се извини на България . 13| 4798 |18.02.2011 ЕК оцени реформаторския устрем на България . 4| 5139 |18.02.2011 ЕК: България трябва да продължи реформата в съдебната система . 63| 6297 |18.02.2011 Ив. Петров: Ясен е каналът, по който Странджев е знаел, че го слушат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads