Реклама / Ads
7| 4052 |23.07.2019 НОВИНИ

Сотир Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам, има поръчител

.
Сотир Цацаров
Първоначалното убеждение бе, че младежът Кристиян Бойков е самотен играч, който решава да докаже колко е неефективна системата, но събирането на доказателствата показва, че идеите за събиране на тези бази данни не са само негови.
 

Това заяви на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Кой е поръчителят ще стане ясно, когато приключи цялото разследване. Основната цел на тази атака я знаят само извършителите на тази атака, уточни Цацаров.

 

В момента се извършва претърсване в офиса на фирмата, която работи Кристиян, припомни Цацаров.

 

Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето е единственият извършител на компютърно престъпление, сега има достатъчно основание да считаме, че той не е сам. Има и поръчител има и подбудител, заяви главният прокурор.

 

По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин - като поличиеска или като бизнес-корпоративна.

 

Ние считаме и разполагаме с доказателства, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях.
Той е автор на съответните мейли, които са изпратени до медиите. Нека приключат действията по разследването и тогава ще говорим, допълни Цацаров.

 

Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Търсим доказателства за съпричастност и на други лица, каза главният прокурор. Атаката идва от България, за чужбина и дума не може да става, допълни той.

 

Сотир Цацаров отговори и на въпроси за издигнатата кандидатура на Иван Гешев за неговото място: "Когато правя нещо аз съм убеден това, което правя. За мен това е правилното решение - продължаване на тези действия, които се виждат в последните години. Работил съм с него, работя с него всеки ден. Имам необходимата преценка", заяви Цацаров.

 

Той припомни, че ако президентът откаже да подпише указ за назначаването на Гешев, в случай, че последният бъде избран, ще има второ гласуване във ВСС и ако отново бъде избран, държавният глава ще е длъжен да подпише.

 

Той коментира и поисканата оставка на Гешев от Христо Иванов: "На мене Христо Иванов ми иска оставката сигурно за 12 път. Това не е новина. Стойността на такова искане е равна на това аз да поискам неговата оставка от председателския пост в партията му. Нека не бъдем толкова фиксирани един върху друг. Аз не съм фиксиран, но..."

 

Поисканите от партии оставки са си партийна работа, стана ясно още от думите на Цацаров, след което каза, че е свидетел на работата на Иванов като правосъден министър - "и на успехите, и на неуспехите".





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4215 |23.07.2019 Антимафиоти пак тарашат във фирмата, в която работи Кристиян Бойков . 11| 5618 |23.07.2019 Прокуратурата огласи данни от разследването срещу Кристиян преди да е приключило . 22| 7088 |23.07.2019 Гешев твърди, че фирмата на Кристиян се занимава с киберрекет, търсила данни за Пеевски и Борисов . 4| 5385 |21.07.2019 Работодателят на Кристиян Бойков: Разкриптирането на компютърът му ще уязви наши клиенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads