Реклама / Ads
21| 7288 |16.01.2012 НОВИНИ

Социоложката Мира Радева била насилвана като дете

.
Мира Радева
заради децата, които понасят същото и не знаят как да реагират.
 

Майче, извинявай, обърна се към майка си по БТВ Мира Радева, която била насилена сексуално като дете и разкри това обстоятелство. Признанието е първата стъпка към спасението, изтълкува психоложката Весела Банова.

За мен не беше проблем да споделя това, каза Радева. Тя обясни това с факта, че е екстровертен тип и благодарение на тази драма е научила децата си от малки да споделят всичко за сексуалнния си живот. 14% от децата казвали, че всички или почти всички деца са подложени на сексуално насилие, процентът и при възрастните бил огромен. Тези чувства са различни от физическото насилие, когато става дума за сексуално, детето е много объркано.

На нея това й се случило за пръв път на много отговорно място, човекът бил педагог; тя била на 10 години. Притиснал я до врата и започнал да я целува и опипва по нереден начин. Тя се притеснила ужасно и не знаела как да реагира. Тогава тя смятала, че с другите деца се случва същото, но когато разбрала, че не е така, осъзнала, че това не е редно. За щастие, това не продължи повече, каза Радева.

Другите два случая, които преживяла, обаче били отчайващо тежки случая на педофилия; те издебвали моментите, когато знаели, че ще я заварят сама. Единият бил много известен, актьор, сега и двамата били покойници. За две години това й се случвало почти всяка седмица - грозно, недостойно, гнусно опипване.

Родителите отрано трябва да разкрепостят диалога за всички докосвания, препоръча тя. Децата трябва веднага да признаят на родителите си, но и родителите трябвало да кажат, че никой няма право да докосва детето. Педофилите действали докато знаели, че детето е беззащитно, каза още Радева. Трябва много да се говори вътре в семейството и да се научи да казва "Не".

Едно дете полага много усилия да облече в смисъл и значение това, което вълнува тялото му, каза психоложката и обясни, че в подобни случаи детето не можело да намери думите. Деца, преживели сексуална травма, не можели да намерят думите, каза тя и посъветва да паднат табутата в семейството.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5278 |24.10.2011 М. Радева: Десницата е пометена . 49| 7441 |20.03.2011 М. Радева: Плевнелиев би спечелил всякакви избори . 23| 6318 |28.12.2010 Мира Радева: Опозиционните партии дремят . 11| 5036 |20.05.2009 М. Радева: БСП води агресивна кампания, от която не печели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads