Реклама / Ads
8| 5390 |21.08.2012 НОВИНИ

Спецсъдът: Липсват доказателства. Дойчин Дойчев и Руслан Колев - на свобода

.
Специализираният съд пусна късно снощи на свобода обвинените за превозването на три тона кокаин на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев.
 

Двамата са с повдигнати обвинения за организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група във връзка със задържания миналата седмица в испански води кораб „Свети Николай”. Дойчин Дойчев е собственик на кораба, а Руслан Колев е арестуван като организатор на транспорта на кокаин.

Като основание за освобождаване от ареста Специализираният наказателен съд посочи, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група, съобщава "Фокус". На заседанието по делото адвокатът на Дойчев - Димитър Дуков, предостави доказателства, че през юни тази година корабът е продаден на английската фирма „Нродпул”.

Специализираният съд счете, че от събраните материали по делото не става ясно как Дойчин Дойчев е участвал в тази организирана престъпна група, нито как Руслан Колев я е организирал и ръководел.

От разпита на близките на част от екипажа, задържан в испански води, не става ясно, че Дойчев е наемал персонала, а посочват фирмата, която е юридическо лице, каза съдията по делото. Фирмата, чийто управител е Дойчев, отговаря за безопасността на кораба и за квалификацията на персонала, но той не е имал власт над екипажа или над товарите на кораба.

Освен това не може да се направи извод за познанство между двамата обвиняеми. Испанските власти нямат доказателства и за познанството на Дойчев с капитана на кораба – Иван Станчев. Ето защо съдът остави без уважение искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемите.

Според защитата на Руслан Колев той е болен и взема лекарства, свързани с психическото му състояние. Колев посочи пред съда, че приятелката му е бременна в осмия месец след трудно зачеване и желае да бъде край нея. Обвиняемият Дойчев посочи, че е невинен.

Определението подлежи на обжалване и протест в три дневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд. Следващото заседание по делото ще бъде на 24 август от 10.00 часа.

Ще протестираме срещу решението на Специализирания съд за пускане на свобода на Руслан Колев и Дойчин Дойчев, каза прокурор Андрей Андреев, след като Специализираният наказателен съд освободи обвиняемите. „Считаме, че в краткия срок на разследване сме събрали нужните доказателства. Анонимният свидетел номер едно е служител в служба на ГДБОП, който е взел участие по оперативната дейност, свързана с тази група. По негов сигнал, наблюдавайки тази група, испанските власти задържат този кораб”, каза Андреев.

Има писмо, което е получено чрез консулството на Република България в Испания, в което се твърди, че този кораб е задържан и в него са открити три тона кокаин. Капитанът на кораба Иван Станчев е задържан в Испания, нямаше как да го видите в тази зала. Отделно има данни за участие и на други неустановени лица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5509 |01.02.2012 Спецсъдът: Медиите да съгласуват статиите си с нас, когато ни визират . 77| 6260 |19.11.2011 Ив. Костов: Не липсват банкрутирали министри, а реформи! . 27| 5519 |12.10.2010 Г. Лозанов: В БНТ липсват идеи за излизане от кризата . 9| 7207 |30.12.2008 778 000 лева липсват от банков клон в Благоевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads