Реклама / Ads
5| 5137 |07.08.2013 НОВИНИ

Спирането на аналоговия телевизионен сигнал се отлага

.
Аналоговият телевизионен сигнал няма да бъде спрян на 1 септември. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Докато не се осигурят декодери за всички, аналоговият сигнал няма да се спира, категоричен бе той.
 


Зам.-министър Тодоров и Калина Димитрова, директор на дирекция "Съобщения" в Министерството на транспорта, представиха актуална информация за прехода към наземно цифрово телевизионно и радиоразпръскване.

Ще се търси защита на публичния интерес и няма да допуснем хората да останат без телевизионен сигнал, подчерта зам.-министърът.

На 13 август ще бъдат отворени офертите в обществената поръчка за втори етап за доставката на декодерите в страната. Тя трябва да осигури декодери за 86 000 бедни хора.

В последните дни на август ще се решава кога да бъде прекратен аналоговият сигнал, според графика за доставка на декодерите за социално слабите, посочи Тодоров.

Той не се ангажира със срок на доставка на декодерите в цялата страна.
До момента цифровизацията струва 35 млн. лв. на данъкоплатците - 17.5 млн. лв. за информационна кампания (от известно време подвеждаща) и още толкова за декодери, близо половината от които обаче все още не са доставени. Отделно с актуализацията на бюджета са предвидени още 29 млн. лв. за освобождаване на честоти от военните нужни за цифровизацията.

Продължаващата реклама, която информира, че цифрофизацията стартира на 1 септември, няма да бъде спряна, защото целевата група е много по-голяма, а не се ограничава в рамките на засегнатите хора, каза шефката на дирекция "Съобщения" Калина Димитрова. Зам.-министър Тодоров не можа да каже каква част от предвидените 17.5 млн. лв. вече са разплатени, но уточни, че повече пари за реклама няма да се дават.
Двамата не отговориха кога ще бъде освободен честотният спектър, за да може и останалите мултиплекси да изградят мрежата. Те препратиха за отговор към Министерството на отбраната, което трябва да освободи честотите.

Единственото ясно към момента е, че цифровизацията на ефира на 1 септември тръгва със седем, вместо задължителните по закон 11 безплатни телевизионни програми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 116| 7489 |08.05.2013 Огнян Минчев: ГЕРБ вбеси олигархията със спирането на "Белене" . 75| 8043 |29.03.2012 Експерти и политици: Спирането на Белене е успех на Борисов . 11| 4994 |12.01.2012 ЧЕЗ: Зимата е виновна за спирането на тока . 126| 8129 |26.04.2011 Цел на Румен Христов (президент?) ще е спирането на АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads