Реклама / Ads
29| 6418 |17.10.2012 НОВИНИ

Спор в парламента за ползата от СРС-та

.
"Специалните разузнавателни средства се превръщат в основен инструмент за политико-полицейско насилие", коментира депутатът от ДПС и заместник-председател на партията Лютви Местан, при приемането от парламента на годишния доклад за дейността на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства.
 

Местан се оплака от трибуната, че самият той е жертва на подслушване. Според него не се спазва основният принцип за употреба на СРС-та, а именно разкриване на престъпление.

По негово мнение е дошло време да се направи обобщена оценка на политиката на управляващото мнозинство по тази чувствителна тема. "Един от най-важните изводи от доклада на комисията е, че в България Законът за СРС всъщност не се спазва като принцип.

Местан увери, че при мнозинство на ДПС в следващото НС парламентарният контрол по тази важна тема ще се промени. Според колегата му Христо Бисеров министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е трябвало да бъде в пленарна зала при обсъжданията на доклада.

Според заключението на подкомисията СРС не се използват като изключителен способ. Сред другите констатации са твърде широкият кръг на органите, които могат да искат използване на СРС и достъп до трафични данни, както и липса на достатъчно ефективен контрол от страна на съдебната власт.

Членовете на подкомисията предлагат да се промени разрешителният режим, като се предвиди нов ред за използване на СРС в случаите на национална сигурност.

„Слушахме специалисти по всичко, хора, които разбират и от кренвирши”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ. „Чувам странни работи - нямало контрол, като че ли преди 4 години имаше”, изтъкна той.

Съпартиецът му Красимир Ципов посочи, че трябва да се помисли за превръщането на подкомисията в постоянно действаща комисия за контрол на СРС. „Комисията работи добре, за разлика от създаденото предишния мандат Национално бюро за контрол на СРС”, добави той.

С 51% повече осъдени има през миналата година в сравнение с 2009, похвали се Димитър Лазаров. Емил Василев от РЗС бе категоричен, че със СРС-та се е злоупотребявало от всички правителства.

5 пъти е нараснала употребата на СРС-та спрямо 2008, заяви и Мая Манолова и допълни, че за този период с 10 пъти е намаляла ефективността от употребата им.

Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че по време на управлението на ГЕРБ престъпността значително се е увеличила вследствие на безработицата, недоимъка, икономическата обстановка. Прилагането на СРС в момента водят само до едно – до натиск, репресия по отношение на бизнеса, смята Терзийски. Вие от ГЕРБ не коментирате начина на използване на СРС, а само дали комисията си е свършила работата или не, каза Терзийски.

Докладът на подкомисията бе приет – с 95 гласа „за” и 1 „против”.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5902 |06.10.2012 Според Станишев: Който не харесва премиера, е враг на държавата . 13| 5482 |05.10.2012 Заплатaтa според града; в София-една; другаде-друга . 42| 6214 |01.10.2012 Борисов: Смешно е в 21 в. да спорим за магистрали . 6| 6624 |29.09.2012 Спорът между имамите в Пазарджик - за пари или за ислям?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads