Реклама / Ads
26| 5791 |24.10.2009 НОВИНИ

Станишев изгубил секретен документ на ДАНС

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Секретен доклад на ДАНС, съдържащ класифицирана информация, е изтекъл от кабинета на бившия министър-председател Сергей Станишев. Това разкри пред журналисти премиерът Бойко Борисов.
 
Той е получил секретният документ в оригинал вчера лично от скандалния Алексей Петров. Сертов се явил при Борисов в качеството си на гражданин, като и му предал доклада, който съдържа грифа “строго секретно”.

Документът представлява доклад-справка, изготвена от ДАНС за “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”. Изготвен е в пет екземпляра. Всички те са заведени в секретното деловодство и със съответните изходящи номера са изпратени до първите мъже в държавата. Екземпляр № 1 се пази в ДАНС, №2 е стигнал до Станишев и той се е разписал, че го е получил – в плик с червен надпис “Лично”. Другите копия са разпратени до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание – по това време Георги Пирински и главния прокурор Борис Велчев. След като се запознаят със съдържанието, те трябва да върнат обратно строго секретния документ в спецслужбата. Всичко го направили … без Станишев. Неговият екземпляр изчезнал незнайно къде и липсва в секретното деловодство на ДАНС.

Поверителният доклад е създаден на 8 октомври 2008 г. Два дни по-късно е изпратен на Станишев с куриер. На 13 октомври е получен в Министерски съвет и е регистриран с входящ номер, изписан върху плика. На същата дата документът е получен от експремиера. Обаче не е върнат обратно към ДАНС. Преди ден с този оригинал пред новия министър-председател се появява Алексей Петров. Борисов отказа да коментира как е стигнал до бившия агент, това трябвало да направи самият Петров.

Парадоксът е, че името на Алексей Петров се съдържа в доклада-справка. Това обаче беше единственото, което се разбра за съдържанието на поверителния документ. При получаването му, Борисов е написал резолюция и го е пратил на главния прокурор с молба за незабавна проверка по три направления – за автентичността на доклада, за написаното в него и за реда, по който е стигнал до Петров.

“Разтревожен съм”, призна Бойко Борисов и обясни защо. Първо, съдържанието на доклада е стигнало до тези, за които се пише. И второ, защото това не е прецедент. Вече има един доклад на ДАНС, който се появи във в. “Галерия”, напомни той. Един ден е обмислял дали да оповести информацията за новия доклад, но е решил да го направи – тъкмо защото не се случва за първи път.

“Бившият премиер трябва да понесе отговорност”, категоричен бе новият правителствен ръководител.

Веднага след това обвинение, от БСП излезнаха с декларация, че това не е вярно.

Сергей Станишев в качеството си на министър-председател на Република България не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС. Това се казва в прессъобщението, изпратено до медиите от пресцентъра на БСП.

Сергей Станишев се надява заедно със сегашния премиер да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби. Според него напоследък зачестяват случаите, в които се заиграва със „секретна" информация, което насажда излишна истеричност в обществото. От партията припомнят, че т.нар. доклад за корупция на бивши министри се оказал отчет за текущата работа на ДАНС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4715 |23.10.2009 Станишев: Борисов, времето тече! . 8| 4805 |19.10.2009 Ал. Томов дава Станишев на прокурор за ЦСКА . 5| 4983 |19.10.2009 Р. Овчаров: Станишев има няколко месеца да върне доверието . 28| 5985 |18.10.2009 Сергей Станишев пак е лидер на БСП. Честито!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads