Реклама / Ads
0| 2507 |03.03.2024 НОВИНИ

Станишев и Льовен предупредиха ЕНП да не се заиграват с крайната десница

.
На конгреса в Рим европейските социалисти се обявиха за пълно и незабавно приемане на България и Румъния в Шенген. Премахване на разликите в заплащането до 2030 г. и регулиране на ИИ са сред мерките в Манифеста на ПЕС за изборите.
 

Пълно прилагане на Европейския стълб на социалните права, пътна карта за качествени и по-добре платени работни места, премахване на разликите в заплащането до 2030 г., справяне с енергийната бедност, регулиране на изкуствения интелект, механизъм за застраховане при безработица, защита на синдикалните права са сред мерките, залегнали в първата част на Манифеста на ПЕС за европейските избори. Той беше гласуван на конгреса на партията и съдържа посланията на европейската левица за вота през юни. Сред тях е призивът за пълно и незабавно приемане на България и Румъния в Шенген. Левите в Европа се обявяват и за осигуряване на засилени външни граници на ЕС, които да защитават безопасността и правата на гражданите. 


За разширяване на Европейската младежка гаранция, достъпни жилища и пълна заетост на младите хора се обявиха лидерите и делегатите на конгреса. “Заедно с Детската гаранция, тя ще остане приоритет за нашето политическо семейство.”, коментира Сергей Станишев и припомни, че именно левите извоюваха двата инструмента по време на лидерството му на второто по големина политическо семейство. “Ще надградим постигнатото. Нека Европа стане първият континент, на който детската бедност е напълно изкоренена.”, заяви и президентът на ПЕС Стефан Льовен. 
 
Манифестът с мерки за справедлив зелен преход и борба с енергийната бедност 


Манифестът съдържа мерки в подкрепа на справедливия зелен преход, борбата с енергийната и с транспортната бедност, с тежестта на високите цени на енергията, както и срещу телефонните и интернет измами. Социалистите се обявяват и за Европейски здравен съюз и справедливо и прозрачно ценообразуване при лекарствата. 
Европейската левица застава в подкрепа на доходите и работните места на земеделските производители в ЕС, както и за защитата им от нелоялната конкуренция на трети страни. 
 
Предстоящите европейски избори са най-важните от 1979 г. насам 


“В момента се случват три важни трансформации - зелена, дигитална и демографска, от това как ще минем през тях зависи оцеляването на икономиките и конкурентоспособността на ЕС. Социалистите са тези, които могат да дадат социални решения на страховете на хората. Само проевропейско мнозинство в Европейския парламент може да преведе Европа през тези трансформации”, коментира Станишев. 


“Участвал съм в много избори. На всеки от тях политиците казват – тези са най-важните. Но днес гласоподавателите трябва да знаят, че това са наистина решаващи избори. С ясна посока: Европа на десните, опитомени от крайната десница, или прогресивна Европа, водена от социалдемократите. Посланието ми към ЕНП и АЛДЕ е: няма как да се посочвате като проевропейци, щом задкулисно се договаряте с крайната десница.”, категоричен бе Льовен. 


Във външнополитически план ПЕС гласува в подкрепа на Украйна, за прилагане на ефективна политика на разширяване на ЕС и  постигане на справедливо решение за две държави между израелци и палестинци. “Случващото се в Газа е човешка трагедия. Увеличаването на насилието в региона е ужасяващо. Трябва да направим нещо, за да спрем това човешко страдание.”, заяви в речта си президентът на ПЕС. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2791 |03.03.2024 Велизар Шаламанов: За Освобождението са загинали много украинци. Повод е да се замислим - можем да помогнем с въоръжение . 6| 5798 |03.03.2024 Димитър Вацов: Разпадането на правителството ще бъде бавено, докато не стартира проектът на Радев . 12| 5626 |03.03.2024 Петко Петков: Хакнатият мейл на Евгений Зобнин показва шокиращи разкрития за "Турски поток", Радев и някои топли връзки с ГЕРБ . 9| 14930 |03.03.2024 Посолството на Украйна: Да живее България! Да живее украинско-българското приятелство!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads