Реклама / Ads
10| 4780 |03.06.2010 НОВИНИ

А. Станков: Съдебната система може да се изчисти сама

.
Антон Станков
"Показният начин на арест на Николай Цонев определено беше в разрез със закона", заяви бившият правосъден министър Антон Станков по БНТ. Според Станков съдебната ни система може да се изчисти сама.
 

Според Антон Станков със сигурност трябва да се заведе дело в Страсбург по случая с Николай Цонев. И прави чест на премиера Борисов, който е заявил, че този начин на арест е бил грешка. “Очаквам по този казус в скоро време да има обвинителен акт”, уточни още Станков.

Бившият правосъден министър не пожела да коментира дали са основателни обвиненията, отправени към бившия военен министър Николай Цонев. Запитан за Красьо Черния и за случая в Приморско, Станков заяви, че по тези случаи се е изприказвало страшно много и няма какво ново да се каже още. Но това в Приморско показва, че съдебната система е със сменен механизъм и трябва да бъде доразвита. Станков припомни предложението на Безлов да се правят проверки на магистрати и в чужбина, като смята, че ВСС има ресурс да направи тази проверка. Според него не трябва да се действа кампанийно, а трябва един цялостен механизъм.

Бившият правосъден министър предложи да се търси международно сътрудничество и да се провери в Гърция, тъй като е лесна дестинация – най-логично е да се търси там, смята Станков. Той изтъкна, че трябва да се проверяват състоянията на магистратите дори и в Халкидики. "ВСС има ресурс да извърши имотната проверка на магистратите в чужбина и по-точно в Гърция. Ако тази система за проверка на имуществото на магистратите се усъвършенства, би могло да се проверява", категоричен бе Станков.

"Не знаех, че на сайта на прокуратурата е публикувана една проверка за мен от 2006 г. Дори една химикалка не съм имал право да купя за съдебната власт", отбеляза още Станков. Несвойствена дейност за съдебната власт е да се строят почивни бази – какъв е този съд, който се занимава с хотелиерство, попита реторично той.

Антон Станков е убеден, че българската съдебна система може да се изчисти сама, стига ВСС просто да вземе инициатива. Звучи нелепо създаването на съдебен ДАНС, коментира с усмивка предложената идея затова. Ако съдебната система не успее да се изчисти сама, ще се наложи намесата на изпълнителната власт, каза в заключени Антон Станков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4696 |20.05.2010 Съдебната система - ахилесовата пета на обществото . 12| 4676 |20.05.2010 Н. Куцкова: Изпълнителната власт да не се меси в съдебната . 7| 4694 |17.05.2010 Съдебната реформа е свързана с МВР . 4| 4665 |17.05.2010 Гласът на потребителя систематично се подценява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads