Реклама / Ads
4| 2437 |19.02.2024 НОВИНИ

ЕС стартира официално разследване срещу TikTok

.
Източник: БГНЕС
В понеделник официално лице e съобщило пред Reuters, че Европейският съюз ще разследва дали TikTok на ByteDance е нарушила правилата за онлайн съдържание, насочени към защита на децата и осигуряване на прозрачна реклама, което излага платформата за социални медии на риск от голяма глоба.
 

Европейският комисар за вътрешния пазар ЕС Тиери Бретон е отбелязал, че е взел това решение след анализ на доклада за оценка на риска на приложението за кратки видеоклипове и отговорите му на исканията за информация, потвърждавайки информацията на британската агенция.

 

"Днес започваме разследване на TikTok по подозрение за нарушаване на прозрачността и задълженията за защита на непълнолетните: пристрастяващ дизайн и ограничения на времето на екрана, проверка на възрастта, настройки за поверителност по подразбиране", написа Бретон в социалната мрежа "X".

 




Законът за цифровите услуги на Европейския съюз (DSA), който се прилага за всички онлайн платформи от 17 февруари, изисква големите онлайн платформи и търсачките да полагат значими усилия за справяне с незаконното онлайн съдържание и заплахите за обществената сигурност.

 

Собственикът на TikTok, базираната в Китай компания ByteDance, може да бъде глобен с до 6% от глобалния си оборот, ако TikTok бъде признат за виновен в нарушаване на правилата на DSA.





Междувременно официални представители на TikTok посочиха, че ще продължат да работят с експертите и индустрията, за да осигурят безопасността на младите хора в платформата си, и че очакват с нетърпение да обяснят подробно това на Европейската комисия.

 

"TikTok е пионер в създаването на функции и настройки за защита на тийнейджърите и недопускане на лица под 13 години в платформата - въпроси, с които се занимава цялата индустрия", коментира говорител на социалната мрежа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4280 |19.02.2024 Божидар Божанов: Съдът отказал достъп на МВР до данните от телефона на Нотариуса . 6| 2453 |19.02.2024 Кирил Петков: България трябва да бъде приета в Шенген и по суша до края на тази година . 12| 2625 |19.02.2024 Среднощен кортеж, с който се подозира, че е изнесен трупа на Навални, е заснет с камери /видео/ . 5| 2437 |19.02.2024 Туск: Позицията на Унгария относно кандидатурата на Швеция за НАТО е абсолютно неприемлива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads