Реклама / Ads
33| 5407 |16.02.2015 НОВИНИ

А. Стефанов за Фрог: Стоте дни бяха идеологически круиз за управляващите

.
Анастас Стефанов
Правителството в стоте си дни се сработи с коалиционните партньори, което не мина гладко. Наложи се сформирането на така наречения съвет за коалиционно сътрудничество, за да се изгладят проблемите между партиите. Правителството си осигури комфорт от страната на опозицията, тъй като тя не си е влязла в ролята. Правят се политики, които не задават профила на правителството – не е ясно дали то ще е дясно или ще управлява според конюнктурата, коментира стоте дни на кабинета политологът Анастас Стефанов.
 

Правителството, независимо че прие собствена програма, по-скоро ще се движи според събитията. То трябва да работи върху идеологическия си профил. Тези 100 дни са идеологически круиз, допълни Стефанов.

 

Прави впечатление и засилващата се роля на някои работодателски организации, като тази на КРИБ, които реагираха по някои ключови инициативи на правителството, касаещи социално-икономическата политика. Виждаме как правителството излиза извън строгите институционални рамки. Това взаимодействие може би ще се засилва, прогнозира Стефанов.

 

Зимата осигурява комфорт на това правителство. Пипа се много меко във всички сектори, макар че заявката беше за реформи. Сектор като БДЖ беше набързо загърбен поради неудобният социален момент, който щеше да се произведе с реформа при железниците. Присъствието на АБВ е левият буфер, който помага да се изкара зимата по-леко.

 

Много рано е да се даде оценка дали нещо ще даде реформа, тъй като сто дни са крайно малко. Министрите за това време само навлизат в своите сектори и се запознават с положението. Скоро няма да има реформи, смята политологът.

 

Правителството изживя своите 100 дни спокойно и ще станем свидетели на поне още 100 такива. Още нямаме кадрови промени в министерствата.

Все повече политическите сили ще се вторачват в местните избори. Това е съществено за едни бъдещи национални избори, сочи Стефанов.

 

Външнополитическата тема в последните месеци беше с много силно присъствие. Това поражда в обществото тревожност, което го кара да чака, а не да реагира. Получава се обръщане на ролите по силата на конюнктурата. Обществото чака, а правителството действа и то сравнително спокойно. Външнополитическата обстановка създава комфорт във вътрешнополитически план, смята политологът.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5302 |13.02.2015 М. Димитров пред Фрог: Искам да чуя нови проблеми на производителите . 17| 5706 |13.02.2015 В. Енчев пред Фрог: На 10 работници по един синдикат . 11| 6622 |13.02.2015 Г. Караджов пред Фрог: Съдия Янева да отиде на съд за СРС-тата . 3| 5076 |13.02.2015 Я. Нотев пред Фрог: С ГЕРБ говорихме колегиално да си оттеглят предложението за Лазаров и Писанчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads