Реклама / Ads
3| 4309 |16.03.2016 НОВИНИ

Стягат протест срещу ислямисткия молитвен дом в ”Люлин”

.
Жителите на столичния квартал "Люлин" ще се съберат на протест срещу незаконен ислямистки молитвен дом, в който се събират над 300 души всеки петък. Молитвеният дом е без никакви отличителни знаци и фигурира в квартала като склад за обувки. Това съобщиха жители на квартала.
 
"Без да искаме да засегнем българските мюсюлмани, сме силно разтревожени, че фондации и фирми, финансирани от чужбина, изкупуват имоти и строят джамии и училища, без да има никаква яснота или контрол върху проповядването в тях. Това вече е факт в големия столичен квартал Люлин, което е сигнал за това, че отдавна е практика в по- малките населени места", заявяват жители на кв. "Люлин".

Хората заявяват още, че не спират да сезират властите, но без никакъв резултат. В сградата, която официално се води търговски обект за обувки, всеки петък се провежда молитва, на която идват депутати и дипломати от различни държави.  В помещението се събират над 300 души, въпреки постоянните сигнали на живеещите в района, твърдят негодуващите.

В репортажа се вижда как бившият депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов - бивш главен секретар на Мюфтийството в България, влиза в молитвения дом. Хафъзов бе от депутатите, които напуснаха ДПС, за да последват Лютви Местан. След него на мястото пристигат дипломатически коли от Либия, Йемен, Судан и Румъния.

Самата сграда е собственост на Хусейн Одех Абу- Калбайн, председател на фондация "Тайба”, който е бил изгонен от България за нелегално проповядване срещу държавата. Според районния мюфтия на София той е в България повече от 20 години, по произход е арабин.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще докладва пред вътрешната парламентарна комисия за скандала с молитвения дом в столичния квартал „Люлин”, съобщи News.bg. Той ще се яви пред народните избраници на заседанието на комисията следващата седмица, когато темата ще бъде разисквана.

За проверка на ДАНС в молитвения дом призова депутатът Димитър Делчев (РБ) преди дни.

От края на февруари в Пазарджишкия окръжен съд се води процес срещу 14 обвиняеми в разпространяване на радикален ислям и на идеите на терористичната групировка "Ислямска държава".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4167 |16.03.2016 Близки на Омар Зайед излязоха на протест . 14| 4861 |15.03.2016 Софиянци излизат на протест срещу ислямски молитвен дом в ж. к. „Люлин” . 10| 4354 |14.03.2016 Не спират полицейските протести . 26| 4387 |12.03.2016 Ченгетата от Бургас излизат на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads