Реклама / Ads
60| 6686 |01.12.2012 НОВИНИ

П. Стоянов: Реакцията на БСП срещу мен беше единствената политически логична

.
Петър Стоянов
Аз съм се дистанцирал малко от българските политически нрави и поради тази причина изглежда съм започнал да ги идеализирам. Отзовах се на поканата за конституционен съдия като стар боен кон, но шансът да приема беше малък заради ангажиментите, които вече съм поел.
 

Това каза Петър Стоянов, президент на Република България в периода 1997-2002 година пред ТВ7 по повод кандидатурата му за КС.

Никаква договорка нямаше за кандидатурата ми с ГЕРБ и Бойко Борисов, категоричен бе Стоянов. Ако имаше такава, всичко щеше да бъде направено много фино, допълни той. По думите му и Борисов и мнозинството са били изненадани от това и дори подходили колебливо.

„Очаквах, разбира се, известна негативна реакция. Всъщност негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки, че не ме нападна по никакъв начин персонално той провидя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана”, заяви той по повод предложението за номинирането му за конституционен съдия.

Реакцията на депутатите от ПГ на СДС Петър Стоянов обясни така: „Да бъда честен те се отнасяха доста предпазливо към моята скромна личност. Общо взето, не чух крайни оценки, не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начинът, по който е издигната тази кандидатура. Всъщност, всички си спомняме тяхното основно твърдение, което беше, че по този начин СДС става патерица на Бойко Борисов, че на практика издига кандидат, който ще бъде избран с гласовете на Бойко Борисов.”

„Аз мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие. Не само Мартин Димитров още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд. Членът на Конституционния съд се избира за 9 години. Дето се казва, едва ли някой очаква в следващите 9 години все Бойко Борисов да ни управлява”, добави още той.

Няма да се върна в политиката, твърд е Петър Стоянов, който подчерта, че, ако се бе кандидатирал за КС, това нямаше да е връщане в политиката. Президентът изтъкна, че ролята на конституционен съдия и на председател на КС в никакъв случай не е по-малка от тази на президента. Деветте години мандат може да минат незабелязано, но ако има политическа криза, ролята му е огромна, изтъкна Стоянов. Същото било и с президента, чийто мандат можело да мине спокойно с раздаване на медали, но да е и напрегнат, ако има моменти като тези през 1997 година, когато държавният глава е трябвало да решава кризата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов има вина за разцеплението на СДС, когато ме нападнаха и изгубихме президентските избори, подчерта Стоянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5318 |25.10.2012 Решено: Десятъкът "Дянков" върху лихвите беше приет . 18| 7380 |11.10.2012 Операция „МАРАТОН” или как беше открадната „История славянобългарска” . 208| 6113 |06.09.2012 Петър Стоянов: Няма да се върна в политиката . 5| 6546 |28.07.2012 Спецагент: Ако беше Хизбула, жертвите щяха да са повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads