Реклама / Ads
4| 4998 |28.12.2013 НОВИНИ

Стоянович и Вигенин работили без почивка

.
Министрите на външните работи Кристиан Вигенин и на културата Петър Стоянович са се отличили като най-работните членове в кабинета „Орешарски” с използван най-малко от полагаемия им се отпуск. Това показва справка на „Дондуков” 1, изготвена за „Монитор”. В нея се посочва, че по принцип министрите имат право на удължен платен годишен отпуск в размер на 30 работни дни. Това правителство обаче встъпи в длъжност в края на май, поради което периодът за почивка е орязан на 18 дни.
 

Вицепремиерът Даниела Бобева, която беше последното попълнение в състава на кабинета, дори е с още по-малко дни за отмора – 15. Вигенин и Стоянович са единствените министри, които не са си взели никаква почивка през август, когато колегите им масово са излизали за по няколко дни. Заради многото задачи и през летните месеци кабинетът не пропусна нито едно свое заседание, но премиерът Пламен Орешарски все пак разреши кратки индивидуални отсъствия. Вигенин обаче е преценил, че няма нужда от това, и от началото на мандата е работил ударно. Едва сега покрай новогодишните празници е заявил 5 почивни дни, които започнаха да текат от вчера. Така все пак той успява да се зарадва на доста прилична почивка. Заради официалните празници дипломат №1 на практика е в отпуск от 22 декември до 8 януари. Откакто е встъпил в длъжност пък, Стоянович е ползвал само един ден от отпуска си – 14 декември, който всъщност беше работна събота.

Без пълноценна лятна почивка е останал и министърът на транспорта Данаил Папазов. Той си взел три дни в средата на август, но накъсани през ден – 12-и, 14-и и 16-и. И Папазов като Вигенин обаче е заявил 5 дни покрай Коледа, които е започнал да ползва на 21 декември, когато кабинетът проведе последното си заседание за годината. Земеделският министър Димитър Греков пък си взел само два дни през август, но ги е слял с уикенда и така е имал време да отиде и на плаж. През септември той излязъл в нови три дни отпуск, но навръх единия от тях – 5 септември, не можа да „избяга” от служебните си задължения и откри обновен градски парк в Лозница по Програмата за развитие на селските райони.

Премиерът също е бил в почивка едва 5 дни от началото на мандата. Както „Монитор” писа, той не беше на работа само една седмица през август – от 19-и, като през това време го заместваше вицето му Зинаида Златанова. Абсолютно същия график за отдих са имали и министрите на социалната политика Хасан Адемов и на финансите Петър Чобанов. Само 5 дни от началото на мандата не е бил на работа и министърът на отбраната Ангел Найденов – от 5 август. Повече почивка си е позволил МВР шефът Цветлин Йовчев, за когото отминаващата година беше доста тежка. Той трябваше да мобилизира ведомството си на два „фронта” - от една страна, да пази реда по време на протестите, а от друга - да овладява бежанската вълна. През август Йовчев си е взел общо 9 дни, макар да ги е разцепил на две. Вътрешният министър е почивал и на 6 декември, когато се завърна от Брюксел от заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Йовчев се е освободил и след Нова година, като ще бъде на работа на 6 януари. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пък е отсъствала цели 10 дни през август и е поискала още два преди новогодишните празници. Тя е заявила 7 дни почивка и в началото на 2014 г.

Здравният министър Таня Андреева от своя страна е успяла да се освободи от ангажиментите си за 6 дни в началото на август, както и за три през октомври. Тя си е сляла и почивните дни покрай коледните и новогодишните празници. Като цяло членовете на кабинета „Орешарски” са ползвали пестеливо полагащия им се отдих и масово прехвърлят по над 10 дни за догодина, когато вече ще имат пълноценен платен годишен отпуск. Министрите в правителството на Пламен Орешарски показват завидно здраве, като масово не са ползвали болнични от началото на мандата през май.

За повече от половин година има само един случай на използван болничен и той е бил през октомври. За разлика от министрите обаче депутатите ни не могат да се похвалят с такова крепко здраве. Както „Монитор“ писа, само за първите шест месеца на 2013-а ръководствата на 41-вото и на 42-рото народно събрание са получили 370 болнични листа. С тях са били извинени отсъствията на избраниците, които по здравословни причини не са се явявали на работа. В допълнение ръководствата на парламента са разписали още 1500 заповеди за разрешаване на отпуски. Освен това депутатите имат и гарантирани ваканции през годината. На дълга 25-дневна празнична почивка народните представители се радват и в момента, като те ще се върнат на работа чак на 15 януари. В правилника им като почивен изрично е записан и целият август, както и поне 10 дни ваканция по Великден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6369 |19.12.2013 И Вигенин се отчете . 13| 4882 |19.12.2013 Вигенин: Можеше и лобистка фирма да ни чисти имиджа във Великобритания . 11| 5086 |14.12.2013 Вигенин: Овладяваме ситуацията с бежанците у нас . 9| 4802 |14.12.2013 Вигенин: Македония има интерес от договор за добросъседство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads