Реклама / Ads
5| 4560 |20.12.2015 НОВИНИ

Стоилов: Промените в съдебната система замъгляват противоречията

.
Янаки Стоилов
„Разделението в управлението по въпроса за реформата в съдебната система има философско и политическо значение. Това се изразява от една страна в позицията на ГЕРБ, ДПС и главния прокурор и от друга страна в част от РБ, министъра на правосъдието и определени среди в съда. Първата група за сега надделя над втората”.
 

Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му за това и сме станали свидетели на оставката на правосъдния министър и виждаме реакции в част от съдийските организации и друго обществени групи, които преди време са изтласкали Реформаторския блок към участие в парламента и властта. „Има реални противоречия и се опасявам, че приетите промени в Конституцията по-скоро замъгляват част от тези противоречия вместо да ги разрешават”, заяви той.

 

Янаки Стоилов припомни, че вече три пъти по подобен начин е била променяна в предишните години Конституцията, в частта за съдебната власт. Той поясни, че  последната промяна е била поправка на предишната такава. „Сега се предприема подобно действие въпреки предупрежденията, които БСП отправи”,  заяви зам.-председателят на левицата. По думите му има много важни въпроси, които е можело да бъдат решени без поправки в Конституцията, като например посочи ролята на прокуратурата. Стоилов обясни, че още със създаването на Конституцията се е залагало на методическото ръководство на главния прокурор и единството на системата. Той подчерта обаче, че това по никакъв начин не изключва по-голяма лична отговорност на всеки прокурор и по-ясна отговорност на всяко едно от по-високите нива, когато със своите актове може да коригира или изземва действията, ако преценят, че е налице неправилно действие или бездействие. „Вместо да се тръгне към аспектите, които да окажат осезаемо влияние върху отговорностите на всяка една от съставките на съдебната власт, се тръгна към най-високото и най-абстрактното ниво, от което ни уверяват, че ще вървят надолу и ще се търсят реалните резултати”, коментира още социалистът.

 

Янаки Стоилов обясни, че под използване на европейските фондове в България започва да се разбира до голяма степен и тяхното присвояване във все по-голяма част, а не да се търси обществен ефект за хората - темпото, с което тези пари могат да бъдат похарчени и това да бъде от полза на повече, които имат власт. По думите му в България голяма частта от корупцията, която се преследва е тази, която не е предварително разделена и дирижирана от властта, което се отнася и за националните средства, формирани през бюджета. „За това от БСП поставихме въпроса, че министърът на финансите ще разполага с над 2 млрд. лв., които може да използва, разбира се с оглед на това да поддържа финансовата стабилност и преоценката на активите на финансовите институции”, каза зам.-председателят на БСП.

 

Янаки Стоилов заяви, че всичко това се свежда все по-тесен кръг и обяснява не просто защо имаме широка коалиция в управлението, а модулна коалиция, към която в определени моменти се присъединяват всички парламентарни групи без БСП. Той обясни, че само привидно много от процедурите са демократични, но ако се погледнат решенията по финансово-стопански въпроси с голям материален интерес, формирането на регулаторните органи, което извършва НС, се вижда, че се създават определени процедури за изслушване за подбор на кандидатите. Социалистът поясни, че тези процедури не създават никаква, дори ориентираща оценка за професионалните и личните качества на предлаганите кандидати. „Това дава възможност най-накрая, независимо от привидностите, да бъде сглобено мнозинство и състав на органа, който е продължение на управлението, а не независим орган, който може да регулира и контролира дейностите в различните сектори", заключи Стоилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4769 |18.12.2015 Борисов: Съдебната реформа ще намали битовата престъпност . 10| 5059 |18.12.2015 Миков: Странно е мълчанието на кабинета за съдебната власт . 1| 4615 |17.12.2015 И студенти от СУ с декларация за съдебната реформа . 4| 5147 |17.12.2015 Захариева ще променя закона за съдебната власт според поправките в конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads