Реклама / Ads
17| 3973 |03.12.2014 НОВИНИ

Стойнев зове: Да се обединим и да се борим за "Южен поток"

.
Драгомир Стойнев
Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обвини по БТВ служебното правителство на Георги Близнашки за спирането на газопровода „Южен поток”. Няма официално становище, така че и малка надежда да има, трябва да се обединим всички политически сили и заедно да се борим, призова той.
 
Левицата не иска да търси вина и да се заяжда с премиера Борисов, а иска да разбере основната причина за заобикалянето на България, обясни Стойнев искането на БСП за изслушване на премиера Борисов по темата. За две седмици правителството на Бойко Борисов не може да спре проекта, нещо се е случило по време на служебното правителство, каза той.

Служебният министър Васил Щонов е изпратил писмо до шефа на „Газпром” Алексей Милер и това писмо се сочи от руската страна като причина за спирането на проекта, каза Стойнев.

 

„Южен поток” е важен геостратегически проект, който щеше да гарантира енергийната сигурност на страната, смята екс министърът. Само от дивидентите България можела да получи 2,7 млрд. лв. Според договорите, подписани от правителството „Орешарски”, било предвидено 20% от дивидентите да отиват за БЕХ, а 80% от тях щели да отиват за покриване на заема.

 

Никой от политиците не се сеща за „Булгартрансгаз”, чиято работа ще бъде затруднена, докато „Турция получава много силен коз, каза Стойнев. Досегашната газопреносна мрежа ще стане излишна, повечето служители на държавната фирма ще бъдат съкратени, а страната ще загуби приходи от 120 млн. долара годишно, изреди той.

 

Правителството трябва да бъде подкрепено в разговорите с Брюксел и Русия. Няма нищо страшно да се отстоява национална позиция, каза Стойнев и посочи, че той това правел, докато  бил министър.

 

Предстои сложна зима заради конфликта в Украйна и няма нищо по-хубаво от това да имаме сигурни доставки, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4082 |02.12.2014 Стойнев: Президентът знаел ли е за писмото на Щонов до Москва? . 22| 5131 |17.11.2014 Цветанов: Около задължителното гласуване е възможно да се обединим . 1| 4593 |05.11.2014 Др. Стойнев: Близнашки прахосва 2 млн. евро за несъществуващ проект . 7| 5376 |31.10.2014 Станишев зове: Молдова да продължи по пътя към Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads