Реклама / Ads
0| 4940 |10.02.2008 НОВИНИ

Столична община дава 35 млн. лв. на Суходол, чака протестите да спрат

.
Софийска голяма община се ангажира да финансира с над 35 млн. лв. различни дейности в столичния квартал „Суходол”. 11,5 млн. лв. от средствата са предвидени по направление “Зелена система, екология и земеползване”.
 

Това стана ясно след като бе подписано споразумение с представители на сдруженията „Диалог за Суходол" и „Зелен Алианс". От първото сдружение заявиха, че одобряват напълно инвенстиционната програма на Столична община. От "Зелен Алианс" пък обявиха, че съгласно споразумението ще извършват мониторинг на сметището.
Кметът Бойко Борисов съобщи, че заложените в инвестиционната програма средства за "Суходол", предвидени в проекта за бюджет на столицата за 2008 г., ще бъдат окончателно приети на 28 февруари. Той каза също, че наказателната процедура на ЕК срещу България заради проблемите със софийския боклук ще бъде отменена благодарение на факта, че жителите на "Суходол" са дали възможност свободният обем в сметището да бъде запълнен.

Борисов изрази надежда, че след днешното споразумение за инвестиционната програма на Столична община за кв. "Суходол" протестите там ще спрат. Той бе категоричен, че поетите към суходолци ангажименти са гарантирани в общинския бюджет. Столичният градоначалник обясни, че парите за "Суходол" ще се изразходват за период от 2 години, когато се очаква свободният обем от 430 хил. т в сметището да бъде запълнен. Той обеща, че след 2 години „Суходол" ще стане едно много добро място за живеене.
Председателят на "Диалог за Суходол" Георги Георгиев посочи, че според него в "Суходол" протестирали само няколко семейства и техните действия се преекспонират прекалено много от медиите. Той обяви, че днешното споразумение е първият реален документ, с който общината поема реални ангажименти към "Суходол".
Борисов съобщи още, че преди седмица Дирекция "Екология" в Брюксел е изслушала програмата, която Столична община предлага за "Суходол" и е била одобрена лично от еврокомисаря по екология Ставрос Димас. Столична община щяла да разполага и с гарантирано финансиране от порядъка на 260 млн. лв. за инсталации за преработка на битовите отпадъци на столицата. Според кмета начинът, по който сметището се рекултивира, е по европейски стандарт и всяко едно действие стриктно се наблюдава от Европейската комисия.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4709 |06.02.2008 Скандален варненец нахлу само по гащи в общината . 9| 7526 |31.01.2008 Христо Стоичков метнал общината със заменка „кон за кокошка” . 1| 6035 |19.12.2007 Нов скандал се вихри около столичната общинска фирма „Озеленяване” . 1| 4860 |19.11.2007 Кметът Борисов се закле за втори път, експолицай оглави столичните общинари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads