Реклама / Ads
5| 9351 |08.05.2014 НОВИНИ

Стотици нямат място в детската градина

.
Утре е крайният срок за родителите да регистрират децата си в електронната система за прием в детските градини. И тази година се очертава сериозен недостиг на места. За момента не е ясно за колко деца няма да има място в яслите и детските градини в София. Факт е обаче, че отпаднали ще бъдат стотици. Приемът може да обхване едва 9000. Останалите ще разчитат на жребия за следващите класирания.
 

Заместник-кметът Тодор Чобанов коментира: „Като снежна топка е ефектът, защото всяко следващо класиране ние ще освобождаваме нови и нови места - в момента, в който се изгради един обект, се пускат местата за ново класиране, така че през няколко седмици се правят такива и се надяваме да настаним колкото се може повече деца в системата на детските градини", предаде БНТ.

И тази година най-голям е напливът за районите "Младост" и "Люлин". В момента в София се изграждат нови 9 градини. С тях ще се осигурят места за още хиляда деца.
„Факт е, че през последните години капацитетът на системата се увеличи драстично. От около 32 000 деца през 2006 година, днес имаме над 44 000 деца, което е нарастване с 12 000. Над 100 милиона са инвестирани в строежа на 56 нови обекта", добави Чобанов.

За разлика от София, в Пловдив деца извън класацията няма да останат. В общината там работят 62 градини, като предстои изграждането на още една сграда. С друг сериозен проблем обаче се борят от кметството - 17 от градините не са санирани и се нуждаят от ремонт.

„Предварителните ни прогнози са, че ще има места за всички. Друг е въпросът дали това ще бъде най-близката детска градина до мястото, където живеят детето и родителите. Т.е. имаме проблем по-скоро с подобряване на сградите и с осигуряване по-голямо удобство на родителите", коментира Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив.
 
Колко деца ще останат извън детските градини в София, ще стане ясно утре вечер, когато излизат резултатите от първото класиране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5476 |07.05.2014 Бивш шеф на затворите: Избягалите нямат голям шанс навън . 55| 7632 |28.04.2014 Ю. Асланов: Битката за първото място - много оспорвана . 10| 5116 |16.04.2014 Курумбашев: В БСП второ място не се честити, ще се борим за победа . 2| 5425 |16.04.2014 Стотици се сбогуваха с Борис Карадимчев под дъжда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads