Реклама / Ads
7| 3929 |18.10.2023 НОВИНИ

Стотици загинали при удар на болница в Газа. Израел и Палестина се засипаха с обвинения за атаката

.
Стотици палестинци вероятно са загинали при удар по болница в ивицата Газа.  Израел твърди, че взривът е причинен от ракети, изстреляни погрешно от друга групировка в Палестина - "Ислямски джихад". И двете страни си размениха взаимни обвинения за атаката и същевременно отричат участие. 
 

Нападението идва часове преди на посещение в Израел да отиде американския президент Джо Байдън, който недвусмислено да демонстрира солидарността на САЩ спрямо Тел Авив. От Белият дом посочиха, че категорично вярват, че не Израел стои зад нападението над болницата.


Властите в Газа съобщиха, че 500 души са загинали при експлозията. Групировката "Хамас" обвини Израел.


След удара по болницата в Газа протести избухнаха в няколко големи града по света. Палестинци наводниха улиците на няколко града на Западния бряг във вторник вечерта, хвърляйки камъни и скандиращи срещу президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат тълпата. Протестиращи, разгневени от експлозията в болницата, се събраха пред посолството на САЩ в столицата на Ливан Бейрут, където запалиха голям пожар. Протест се проведе и пред френското посолство, където според съобщенията по сградата са хвърляни камъни. 


Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" призова мюсюлманите и арабите "незабавно да излязат по улиците и площадите, за да изразят силен гняв". Стотици хора се събраха също в Триполи и други либийски градове, носейки палестински знамена и скандиращи лозунги в подкрепа на жителите на Газа.


Протести се проведоха и пред британските и френските посолства в Техеран, столицата на Иран, както и пред израелските посолства в Турция и Йордания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3772 |18.10.2023 Денят започва с облаци, но ни очаква слънце . 11| 3916 |17.10.2023 Борисов: Ще настоявам за консервативен бюджет, защото това е отговорност . 5| 3839 |17.10.2023 Повече от 20 палестинци бяха убити при поредица от израелски въздушни удари в Газа днес . 2| 3965 |17.10.2023 Извършителят на терористичната атака в Брюксел е влязъл в Европа през 2011 г., когато пристигнал на о. Лампедуза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads