Реклама / Ads
9| 5126 |29.01.2011 НОВИНИ

В Страсбург осъдиха България по две дела

.
Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по две дела за нарушаване на правото на живот, съобщиха на сайта си от Българския хелзински комитет.
 

Единият случай е делото на Йорданови срещу България, което засяга смъртта на 21-годишния им син в арест.
Съдът присъди обезщетение от 18 000 евро на родителите на починалия, както и 4215, 60 евро разноски по делото.

На 14 октомври 2003 Илия Йорданов е задържан за притежание на хероин. Обвинен е за разпространение на наркотици. На 15 и 16 октомври той е прегледан от лекар. Единственият открит проблем е хероиновата зависимост на младежа. Ден по-късно Илия е прегледан спешно в ареста. Същия ден, по време на разпит, неговият адвокат казва на полицейските служители, че Илия страда от диабет и се нуждае от специално лечение. Тази информация обаче не е записана в документацията и вечерта арестантът отново е прегледан по спешност, а лекарят му дава лекарства за ниско кръвно.
На 18 октомври сутринта Илия е намерен мъртъв в килията си. Аутопсията разкрива, смъртта му е настъпила заради многократно повишена кръвна захар вследствие на диабет.

Тъй като младежът не е информирал властите за здравословното си състояние, Военна прокуратура - Пловдив твърди, че няма причина да се смята, че персоналът на ареста е убил Илия. Военен съд - Пловдив се съгласява с прокуратурата и прекратява делото.

Според европейския съд е сериозен пропуск фактът, че адвокатът на Илия е съобщил за състоянието на арестанта, а властите не са отразили това никъде. ЕСПЧ отбелязва, че въпреки, че Военният съд в Пловдив правилно отсъжда, че смъртта не е вследствие на насилие от персонала на ареста, не се разглежда факта, че властите не са взели предвид, записали или информирали лекарите на младежа за тежкото му състояние, вследствие на диабета.

Според европейския съд заключенията на прокуратурата са били прибързани и разследването за смъртта не е било достатъчно ефективно.

Отново на 27 януари, по друго дело - на Димитрова и други - срещу България, ЕСПЧ осъди България заради неадекватното разследване и наказване на извършител на смъртоносен побой.

Делото e заведено от четирима жалбоподатели по повод смъртта на техния близък Георги Герасимов. 27-годишният ром от Перник е починал след побой, извършен от няколко души, на единия от които Георги дължал пари. Установената причина за смъртта е черепно-мозъчна травма. Тя е получена от удари с дървена бухалка.

Прокуратурата образува досъдебно производство, като първоначално обвинява единия от побойниците в опит за умишлено убийство с особена жестокост. Впоследствие обвиненията са променени на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана.

Прокуратурата заключава, че смъртта е настъпила в резултат от един удар по главата, въпреки доказателствата, че ударите са били няколко. Макар побоят да е извършен с още двама съучастници, те никога не са привличани към наказателна отговорност. Обвиняемият се съгласява на споразумение с прокуратурата и е осъден на три години условно лишаване от свобода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5625 |29.01.2011 Ал. Цветков: Сигурността в България е над средната в ЕС . 99| 8435 |28.01.2011 Царят съди България в Страсбург заради "Кричим" . 19| 5382 |28.01.2011 Г. Първанов: Демократичното развитие на България е необратимо . 9| 5232 |27.01.2011 Последователи на Муун осъдиха България в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads