Реклама / Ads
0| 5323 |10.04.2008 НОВИНИ

Стратегът на Ал Кайда е мъртъв

.
Американските и британските спецслужби официално потвърдиха смъртта на един от най- издирваните терористи - стрътегът на Ал Кайда Абу Убейд ал Масри, който умрял от усложнения след хепатит.
 

 

Според американската телекомпания "Фокснюз" смъртта на ал Масри е настъпила преди два- три месеца. За това са знаели първо във Великобритания, но не са съобщили информацията, тъй като тя не е била потвърдена. Източник от американските тайни служби твърди, че ал Масри не е бил толкова известен на широката общественост и не е заемал все пак някакъв висок пост в структурите на Ал Кайда. Въпреки това ислямисткият фундаменталист е основен заподозрян като стратег на london1.jpg

терористичните атентати в английската столица Лондон през 2005 година и подготовката на още поредица терористични актове по трансатлантическите полети между Европа и Съединените щати. Американски военни твърдяха през януари тази година, че са провели успешна операция по "отстраняване" на терориста. Същото тогава потвърдиха и пакистанските власти, които пък информираха, че той е загинал при ракетна атака. Анализатори на Централното разузнавателно управление са категорични, че египтянинът Абу Убейд ал Масри е един от мозъците на атентатите в Лондон - в метрото и в автобуса, когато загинаха общо 52 души, включително и терористите - камикадзе. Тогава отговорност за кървавите атентати пое една от ядките на Ал Кайда - бригадата на Абу Хафс ал Масри. Повечето от обвиняемите по делото за лондонските атентати са пътували много често в периода 2005 - 2006 година до Пакистан, където се предполага, че са се срещали с ал Масри. Преди да оглави щаба на Ал Кайда за провеждането на задгранични операции ал Масри се е занимавал с набиране и подготовка на младежи мюсюлмани от Западна Европа за участие в терористични актове. Подготовката се е провеждала в специални лагери в Пакистан.

alkayda1.jpg

След нахлуването на САЩ в Афганистан терористът се е укривал в граничния район между Афганистан и Пакистан в така наречената неконтролируема от Исламабад зона в северозападната част на страната. Към днешна дата пак според анализи на ЦРУ няколко души претендират да заемат "освободеното" място на ал Масри като главен стратег по терористичните операции на Стария континент и в САЩ. За най- вероятен наследник се сочи египтянинът Халид Хабиб, досегашен отговорник за вътрешните операции на Ал Кайда на територията на Пакистан и Афганистан, а също така и двама близки сътрудници на ал Масри - Хамзи ал Джавафи и Мидхад Мурси. Последният е химик по образование и е подозиран, че за нуждите на джихада се опитва да набави неконвенционално оръжие. Става дума за биологическо или химическо оръжие за масово поразяване.

Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4941 |10.04.2008 77% от ЧЕЗ стачкуват, искат месечни бонуси към заплата . 0| 12117 |10.04.2008 При вот се оцелява със златна рибка и масаж на петите . 18| 5172 |10.04.2008 И. Костов: Боледуваме от мафия, защитник й е Р. Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads