Реклама / Ads
2| 8601 |06.12.2010 НОВИНИ

Студ и сняг през декември; на Нова година-топло

.
На 2-3 години циклично се редуват нормална, топла и мразовита зима. През месеца ще има повече студ и сняг от средните стойности
 

Някъде към средата на декември ще падне и първият сняг, казва в интервю за в. Монитор доц. д-р Валери Спиридонов, зам. генерален директор на НИМХ-БАН. Очаква се по Коледа също да има снежна покривка, а на самата Нова година да е сравнително топло. В рамките на една сезонна прогноза не може да се конкретизираме какво ще се случи по дни. Най-достоверна е прогнозата, която обхваща период от 7 до 10 дни .Очаква се през декември да има студ и повече валежи от сняг като средни стойности.

И при нас ще дойде лошото време. Чисто статистически в годините са забелязани връзки между това дали зимата е топла или студена с две явления. Едното е „Ел Ниньо” и „Ла Ниня”, влиятелни температурни колебания в тропическата част на Тихия океан. Те са основен белег на глобалния феномен ЕНЮК („Ел Ниньо-Южно колебание”). Въздействието им върху климата в южното полукълбо е чувствително. Ролята им за глобалното затопляне или застудяване все още се проучва. А другото е северноатлантическата осцилация, която показва разликата между налягането на морско ниво между Португалия и Исландия. Очакването за по-хладна зима спрямо нормата се основава на наблюдението, че има зависимост между явленията „Ла Ниня” и северноатлантическата осцилация. Тази зависимост е налице в 60-70% от случаите, откакто тези явления се наблюдават.

Нищо невиждано не предстои. Горе-долу на 2-3 години циклично се редуват нормална, топла и студена зима. Миналата например беше топла - средната температура за сезона беше с около 1 градус над нормата. Въпреки това имаше дни с -25, -26 градуса. Това беше зима под въздействието на топлото течение „Ел Ниньо”. Повечето регионални климатични центрове прогнозират наистина по-ниска температура на въздуха през идващата зима. Но нещата са все още неясни и относителни, казва доц. Спиридонов. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5710 |04.12.2010 Спират окончателно "Брикел" през 2011 . 6| 4821 |03.12.2010 А. Ангелов: Не съм длъжен да съгласувам с президента . 50| 5750 |01.12.2010 Земляк издига Трактора за президент . 21| 5661 |29.11.2010 Цветанов поиска помощ от президента за „Наглите” в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads