Реклама / Ads
5| 5949 |03.01.2014 НОВИНИ

Свещеници размахаха калимавки срещу митрополит

.
Пореден скандал в Българската православна църква (БПЦ). Свещеници се вдигат на бунт заради опорочен по думите им избор за неврокопски митрополит след смъртта на дядо Натанаил, който почина навръх рождения си ден, когато навърши 61 години на 16 ноември.
 

Датата за Епархийски избор за нов Неврокопски митрополит на 12 януари 2014 година. Епархийските избиратели на Неврокопската епархия ще избират между следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан и Мелнишки Серафим.
Избират нов Неврокопски митрополит на 12 януа

Свещеници от Банско и Сандански, едни от БПЦ и други от алтернативния синод, обаче се обединиха в недоволството си от вота.

„Изборите за епархийски избиратели от април миналата година са опорочени с предварително нагласени имена в Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич.

В Сандански се проведоха два пъти избори, първите  бяха касирани, другите с макар и неподписани протоколи, бяха одобрени, но това е против устава на БПЦ. Би трябвало да се счетат за недействителни”, обясни казуса отец Никола пред бТВ.

Отецът допълни, че в Разлог е имало вот около 3-4 пъти избори, докато влязат удобни хора.

Оказва се че информацията не става ясна сега, а е била многократно съобщавана и на митрополията и дори на патриарх Неофит.

„Казваме ги още оттогава тези неща. Написахме в срок възражение до митрополията в Нервокоп, а писмото е било скрито. Намерихме го преди месец. Осведомили сме и патриарха и Дометиан”, добави отец Никола.

Досега становище на Светия Синод няма и според отчето сигурно заради това се бърза с вот на 12 януари, за да се уталожат нещата.

Той добави, че не допуска и няма информация да е плащано за избор на епархийски съветници.

„Само са посочвани имената, които да изпълнят разпореждания. За нас всички епископи са достойни, но трябва да има прозрачност и всичко да стане по закон”, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6967 |07.08.2012 Свещеници водят поход през 3 планини до Рилския манастир . 4| 9659 |31.03.2012 Трима свещеници опяха прегазената в САЩ Поли . 2| 4637 |14.12.2010 Свещениците се сдобиха със синдикат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads