Реклама / Ads
6| 4609 |10.08.2010 НОВИНИ

Световната банка води експерти на Борисов

.
Световната банка преструктурира заемите на България. Това стана ясно на съвместен брифинг между премиера Бойко Борисов и президента на Световната банка Робърт Зелик.
 

Досега банката е инвестирала у нас 1,5 млрд. долара, заяви Зелик. Опитваме се да променим своята роля, допълни още той. Световната банка ще ни помага за увеличаване на административния капацитет и дори ще изпрати свои експерти у нас. 4-ма души ще бъдат изпратени в МРРБ, един консултант от Великобритания ще "бъде командирован" в министерството на икономиката.

По думите на Робърт Зелик Бойко Борисов е настоял за експерти, които да ни помогнат да осъществим реформата в съдебната система. Идеята е страната ни по-ускорено да усвоява еврофондовете. Зелик успокои, че не за пръв път Световната банка преструктурира свои заеми. България има отлична възможност да се възползва максимално от европейските фондове, за да възстанови икономическия си растеж, подчерта още президентът на Световната банка.

Премиерът Борисов и Зелик подписаха Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата. На церемонията по подписването присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която доскоро бе вицепрезидент на СБ.

Според Робърт Зелик страната ни е постигнала много в борбата с престъпността и спазването на законите. Той похвали и финансовия министър Симеон Дянков за реформите, които предприема в условия на криза. България е изправена пред предизвикателства, които ще продължат и през следващите месеци, коментира още Зелик. Според него именно еврофондовете са този инструмент, който най-бързо ще помогне на страната ни да излезе от кризата.

Важното е да съумеем да усвоим средствата от европейските фондове, заяви от своя страна и Кристалина Георгиева. Близо 10 млрд. евро може да усвои България в следващите 3 години, припомни тя. Страната ни дори 10% не е усвоила. Според нея Световната банка ни прави услуга, помагайки ни да подобрим административния капацитет, за да се ускори усвояването на европари.
Това са наши пари, това са пари на България, изтъкна българският еврокомисар. С президента Зелик толкова искахме да разделим Кристалина, че накрая спечели президентът Барозу. Барозу излезе по-хитър от нас, пошегува се министър-председателят Бойко Борисов, визирайки това, че Зелик е бивш работодател на Кристалина Георгиева.

Борисов е благодарил на Зелик за съветите, отправени към България, особено за съветите по отношение на бюджетния дефицит на страната. "В рамките на седмици заедно с експертите на Световната банка ще бъде направен анализ, който ще бъде представен в Брюксел, за да покажем в точно какво ще вдигнем дефицита", посочи Бойко Борисов. Всички знаем, че административният капацитет ни е слаб, изтъкна министър-председателят. Сега ние ще си вземем експерти, докато усвоим парите, допълни Борисов.

Това гарантира, в следващите 2-3-4 години, че ще подпрем и бюджета, заяви премиерът. Над 1 млрд. евро са заемите на страната ни от различни международни финансови институции. По думите на Борисов, ако започнем да ги харчим, това веднага ще се отрази на дефицита. Затова според него ни е необходима помощта на експертите от Световната банка, за да можем да осъществим реформите в различните системи. Световната банка ще ни консултира как точно да си харчим парите от заемите, така че да имаме бюджетен дефицит от 3% - 3,1% до 3,2%.

Експертите от банката ще ни помогнат да обясним харчовете си на Брюксел, така че дефицитът ни да стане приемлив за ЕК, стана ясно още от думите на премиера Борисов. Зелик успокои, че българският дефицит от над 3% не е толкова голям в сравнение с дефицита на други страни. Дефицитът на САЩ е 10%. Освен това задлъжнялостта на страната ни е 15% от БВП, а в САЩ - 60%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4835 |10.08.2010 България става пилотна за Световната банка . 10| 4959 |06.08.2010 Борисов праща 100 пожарникари в Русия . 13| 5128 |06.08.2010 Проф. Борисова: Системата ни е болна, трябва ни лечение . 12| 7670 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads