Реклама / Ads
6| 4745 |13.05.2008 НОВИНИ

Свиване на разходите, препоръча министър Орешарски

.
Това е наложително, за да няма инфлация, настоя Пламен Орешарски, който уточни цифрите и сроковете при повишението на пенсионерските доходи.
 

На фона на макрочислата не се идентифицират драстични промени, заяви Пламен Орешарски, министър на финансите по БТВ. Както е известно огромни ръстове в една сфера би означавало да се вземат от друга. Тази година държавата скрито плащала 50% от осигуровките, а това, което поемали работник-работодател е 22%; за тази година се предвижда икономически инструмент за изсветляване на икономиката, извести Орешарски.

Предстояло да се дебатира какъв ще бъде размерът на детските добавки, а по отношение на пенсиите приходите щели да позволят частична индексация от първи октомври, но те ще бъдат увеличени с 10, 5% от 1 юли. Министърът на финансите добави, че здравната вноска ще стане за сметка на осигурителната сметка, така че да не натовара гражданите. Крайният ефект бил благоприятен за гражданите, защото се намаляват общите осигуровките с 14%. Здравното министерство щяло да  подготви нормативната база, така че реформата там да стартира през лятото. Министър Орешарски беше категоричен, че, за да няма инфлация, разходите трябва да се свият още повече. 

Актуализирането на пенсиите с 10,35% е начало на предизборна кампания, отбелязва по повод намеренията на кабинета след "Катарино" депутатът от ДСБ Нено Димов. По никакъв начин обаче не се компенсирало покачването на цените на петрола, още повече, че точно когато те скачали, правителството повишава акцизите.

Румяна Желева от ГЕРБ пък оповести по БНТ, че 81% от българското гражданство определя социалната политика, водена до момента, като неправилна, а най-радикалната от всички идеи, които в момента се поставят на дневния ред на обществото, - за включването на държавата като осигурител, била отхвърлена преди 2,5 години от БСП. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5101 |25.04.2008 Михаил Миков - амбицираният министър за кратко да направи много . 2| 4912 |23.04.2008 5% за здравеопазване ще иска новият министър . 35| 6153 |16.04.2008 Илиана Йотова става министър на еврофондовете, Румен Овчаров поема енергетиката . 1| 5027 |12.04.2008 Външният министър на Румъния подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads