Реклама / Ads
1| 4478 |10.12.2017 НОВИНИ

СЗО: Важно е гражданите да знаят какво е замърсяването на въздуха по часове

.
Важно е гражданите да знаят какво е замърсяването на въздуха по часове в реално време, защото това има сериозни последици за здравето на хората, особено за по-уязвимите: тези с хронични заболявания, децата и по-възрастните. Това потвърждават Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда в отговори на запитване на ”Дневник”.
 

Българските институции оспорват правото на гражданите да получават информация в реално време и по часове, като се крият зад пределно допустимите концентрации, които са среднодневни. Този коз се вади всеки път при опасни превишения на замърсяването, каквито е имало и снощи в "Надежда" например.

 

През април ЕК ни предупреди, че ще започне наказателна процедура срещу България, ако не вземе мерки срещу проблема. Мерки не са предприети, но екоминистърът Нено Димов и кмета Йорданка Фандъкова не пропускат да изтъкват въздуха като свой приоритет. В същото време дори готовата система за ранно известяване не се пуска от общината, защото трябвало решение на СОС.

 

"Информацията за почасовото замърсяване на въздуха в реално време е важна, тъй като това е въздухът, който гражданите дишат във всеки един момент, там където живеят, работят или пътуват," заявяват от Европейската агенция за околна среда. Идентичен отговор дава и СЗО: Почасовите данни за въздуха са полезен източник на информация за текущото състояние на въздуха и за динамиката му на местно ниво. Последствията за здравето от мръсния въздух са свързани както с краткосрочното, така и с дългосрочното излагане на мръсен въздух. Краткосрочното – в продължение на няколко часа или дни, може да предизвика неблагоприятни и "остри" здравословни въздействия, докато продължителното – в продължение на месеци или години – има хронични последствия за здравето.

 

От СЗО обясняват, че краткотрайното излагане на мръсен въздух води до обостряне на симптомите при хора със сърдечни и респираторни заболявания, ограничена активност, повишена употреба на лекарства, увеличен прием на хора в болници или спешни посещения заради сърдечно-съдови и респираторни проблеми, както и повишена смъртност.

 

Измерените от станциите концентрации не могат директно да се отнесат към нивото на излагане на хората на замърсителите във въздуха, подчертават изрично от СЗО. Последното зависи и от концентрацията на замърсителите в средата, в която хората се намират, както и от времето, което прекарват в тази среда. Има и редица други фактори, които също имат значение – като начин на живот; време прекарано в затворени помещения; климатични условия, как и къде са разположени източниците на замърсяване и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7598 |06.12.2017 Лидерът на ДСБ: Важно е по телевизора да казват, че Борисов раздава нашите общи пари . 6| 5946 |02.12.2017 Българите не знаят какво е фалшива новина . 0| 4242 |23.11.2017 Заев: Целта ни е да работим в полза на гражданите на България и Македония . 6| 4572 |21.11.2017 Корнелия Нинова: Да решаваме повече за гражданите, отколкото за корпорациите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads