Реклама / Ads
9| 2424 |15.04.2024 НОВИНИ

Стефан Тафров: Възможно е най-сетне тази седмица помощта за Украйна да бъде гласувана от Конгреса

.
Стефан Тафров
"Помощта за Украйна и тази за Израел са обвързани. Възможно е тази седмица пакетът най-сетне да бъде гласуван от Конгреса". Това каза Стефан Тафров, бивш представител на България в ООН в предаването "Лице в лице". По думите му парадоксално, конфликтът в Близкия изток може вместо да измести вниманието от Украйна, да помогна на отбраняващата се страна, защото помощта за украинците и тази за Израел са обвързани.
 

Байдън остро критикуваше Нетаняху за жертвите в Газа. Сега тази пукнатина между Запада и Нетаняху се затвори", каза още Тафров.


"Израел сега има картбланш да направи операцията в Рафах. По-малко спирачки ще има от американска страна", обясни той.


"Тръмп промени позицията си спрямо Израел. В САЩ има притеснения за сериозния брой жертви в Газа. Тръмп също започна да критикува Нетаняху. Все повече американци не искат да виждат толкова жертви в в Газа, затова Тръмп също започна да критикува Нетаняху", каза той, но уточни:






"Иран направи услуга на Израел - повечето критики към Нетаняху ще заглъхнат".

 

"Палестинската кауза има голяма важност за легитимността на властите в Иран. На 1 април имаше и израелска атака върху консулството на Иран в Дамаск, в която загинаха двама високопоставени военни", посочи другият събеседник в студиото - международният анализатор Мариян Карагьозов. "Това беше иранският отговор".

 

"Стремежът на иранските власти беше да отговорят умерено, така че да не предизвикат мащабен отговор с участието например на САЩ. Това е сравнително премерен отговор", посочи Карагьозов.

 

“Топката е в полето на Израел - дали ще предприеме действия, или не”, заключи той.

 

"Беше съобщено, че през Турция са разменени съобщения между САЩ и Иран - Иран е информирал за намеренията си, САЩ са посочили, че отговорът трябва да е в рамки", допълни той. 

 

"Отговорът на Иран беше непропорционален - става въпрос за стотици ракети. За първи път Иран напада пряко Израел. Така легитимира цялата реторика на Нетаняху, че Иран всеки момент ще ги нападне. Така се засилват политическите позиции на Нетаняху. Уж ответен удар, а всъщност засилват позициите на най-крайните елементи в Израел", коментира Тафров.


"Иран иска да запази лице пред собственото си население. Това бе действия за вътрешната и регионална употреба, защото имат регионална клиентела", каза той.






"Иран отново не изпъква като респектираща. Въпреки огромния брой ракети, Израел се защити по впечатляващ начин. Израел се справи със западна технология срещу китайски и руски ракети", посочи Тафров и добави:


"Като атакува Израел, Иран принуди арабските страни да застанат на страната на ИЗраел. Те нямат никакъв интерес от разрастване на конфликта в Близкия изток". 

 

ФрогНюз

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2366 |15.04.2024 Росица Матева, ЦИК: Хората, които искат да гласуват с машина, да са спокойни . 0| 2411 |15.04.2024 Тежка катастрофа с две жертви и сериозно ранен е станала на пътя за Поповица . 5| 2624 |15.04.2024 Руски инфлуенсър-суровояд оставил детето си да умре от глад, "хранил" го със слънце . 3| 2558 |15.04.2024 Нов енергиен министър - нови ръководства на енергийни дружества. Пипнаха и интерконектора с Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads