Реклама / Ads
8| 6438 |03.07.2013 НОВИНИ

Таня Андреева обвинява, НЗОК опровергава

.
Д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването Източник: Булфото
Днес Таня Андреева алармира, че касата не е изплатила всички дължими суми към болниците. „В интернет страницата на НЗОК са публикувани едни суми, които са били платени на болниците, но се оказва, че в лечебните заведения са получили други суми, не се заплащат стентове, не се заплащат и процедурите по ин витро.“
 

Това коментира ресорният министър д-р Таня Андреева по време на първата си официална среща с лекари, пациенти и директори на болници, предаде БТА.

Министърът отново изрази притеснението си от ситуацията в касата и допълни, че оттам отказват да дадат „каквато и да било информация“. „Обезпокояващ е фактът, че всъщност никой не знае как точно се разпределят парите в НЗОК“, допълни министър Андреева.

Д-р Димитър Димитров, директор на болница "Св. Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, също коментира, че изплатените на болниците средства не отговарят на публикуваните от касата числа. На болницата, която той ръководи, не са били изплатени и парите за неосигурените пациенти, които са преминали през реанимацията.

Представителят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов каза, че от февруари се наблюдават „деформации в работата на Надзорния съвет на НЗОК“. Той обясни, че няма готовност за провеждане на заседанията на Надзорния съвет, липсва навременна информация за членовете на съвета, липсват протоколи от заседания, както и че са се отлагали заседания.

Таушанов посочи още, че членове на надзорния съвет са подавали невярна информация, а на последното заседание е имало и опит за подмяна на документи. Правени са и опити за манипулации на протоколите от заседанията, като за тези нарушения той е уведомил служебния министър Николай Петров.

От Здравната каса опровергаха изнесената от министър Таня Андреева информация за редица злоупотреби в НЗОК.

Не отговарят на истината твърденията на г-н Пламен Таушанов (представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК), че решенията на Надзорния съвет на НЗОК се манипулират и се взимат под натиск от управителя.

Надзорният съвет се състои от 9 представители на държавата, на работодателите, на организации на работниците и служителите и на пациентите. Всеки от тях може да бъде потърсен за коментар относно взетите от него решения, обясняват от НЗОК.

Във връзка с отправените обвинения от д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Анна" - София АД, че в Касата се извършват документни измами при плащанията на болниците, ръководството на НЗОК призовава всички контролни органи да се самосезират и да направят цялостна проверка на работата на институцията от 2005 година досега, в т. ч. плащания, провеждани обществени поръчки и др.

НЗОК уточнява, че от началото на годината до днес не е получила от Министерство на здравеопазването посочените на Закона за бюджета на НЗОК ттрансфери за здравно неосигурени лица.

По повод твърдението на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, че не получава отговор на изпратени до НЗОК писма, от Здравната каса посочват, че срокът, в който тя е изискала отговор, е бил прекалено кратък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5026 |02.07.2013 Д-р Цеков: Андреева ми заяви в очите, че ще ме махнат каквото и да става . 46| 6793 |30.06.2013 Таня Андреева: Пламен Цеков ми отказа информация . 22| 5863 |12.06.2013 Т. Андреева: Не би трябвало хората да плащат при свършили направления . 32| 7014 |01.06.2013 Таня Андреева ще вдига заплатите на медиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads