Реклама / Ads
4| 4726 |05.11.2009 НОВИНИ

ЕС търси спешно 200 хил. дози тамифлу за България

.
48 столични училища затварят врати, Европа готова да помогне на България с исканите 200 000 дози тамифлу срещу новия грипен вирус А(H1N1), Борисов готов да обяви национална епидемия.
 

Европейската комисия (ЕК) ще координира помощта, която държавите от съюза могат да окажат на България, във връзка с поисканите 200 000 дози тамифлу покрай грипната епидемия. ЕК се обръща с молба към всички държави-членки за помощ на България, след поисканите от страната ни 200 000 тамифлу дози, е казал пред Фокус еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Засега две страни – Украйна и България – са се обърнали към Еврокомисията за помощ във връзка с грипната епидемия.

„Писмото, което получих, адресирано до комисаря по здравеопазване Андрула Василиу, е от 2 октомври. Моята колега влезе във връзка с нашия кабинет, обяснихме колко е сериозна ситуацията в България и колко спешно се нуждаем от мерки. Въпросът е обаче, че тя не е съвсем коректният адресат, защото се оказа, след като направихме проучване, че за такива епидемични обстановки отговаря тази част от задълженията на комисията, която е свързана с „Гражданска защита”, защото става дума за епидемия. Така че това, което направихме, е да включим механизма на „Гражданска защита” в Европейската комисия (ЕК), който означава следното: ЕК се обръща с молба към всички държави-членки за помощ на България, след поисканите 200 000 тамифлу дози. ЕК ще координира усилията на държавите тогава, когато се появят такива предложения за помощ от страна на държавите-членки, но самата комисия няма на склад и изобщо не провежда обществени поръчки, за каквито и да било лекарства или други доставки, свързани с епидемия или катаклизми, както например пожарите или наводненията и така нататък. Т.е. механизмът означава ЕК да координира помощта, която държавите могат да окажат на съответната страна. Тази помощ не е в пари, тя е в натура, т.е. очаква се от страните да реагират дали могат да ни осигурят тези 200 000 дози от тамифлу” – каза Меглена Кунева.
Комисията ще направи всичко възможно, за да разпространи това съобщение, то вече е на страницата на ЕК, контактували сме с държавите-членки, но зависи от техните възможности, обясни тя.

Междувременно днес 48 училища в София затварят врати заради големия брой отсъстващи деца, някои от които болни, а други - остават вкъщи заради риска от зараза. Министерски съвет обсъжда възможността от понеделник да бъде обявена национална епидемия. Вчера опасният вирус взе петата си жертва в Петрич.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7886 |25.10.2009 Убийство в асансьор разтърси "Редута" . 4| 4756 |06.10.2009 Борисов търси лоби за еврокомисар по енергетиката . 2| 6118 |15.08.2009 Трансплантираха успешно черния дроб от загиналия на "Царевец" . 0| 5733 |15.07.2009 Прокуратурата търси залоупотреби в Мини "Марица Изток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads