Реклама / Ads
11| 5039 |05.09.2013 НОВИНИ

Търсят терористи сред сирийските бежанци в Хасковско

.
До 10 дни ще бъде решено кои са най-подходящите помещения в хасковския регион за пристигащите у нас бежанци, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Днес той бе на посещение в областта и даде брифинг в областния град.
 

Той призна, че от месец август е засилен бежанския натиск към България. За една нощ през миналата седмица са засечени 106 чужденци. А само за последното денонощие са арестувани 54 на „зелената граница“, информира Haskovo.net

Все още обаче сме далече от обявяването на бежанска криза, тъй като за това трябва да има определени условия. Едно от тях е нелегалните, които минават границата за 24 часа, да са 500, обясни министър Йовчев.

В Хасково министърът привика членовете на единия от двата Тактически оперативни щаба. Негов шеф е заместник-председателят на Агенцията за бежанците, а заместник му е областният управител на Хасково.

След разговорите стана ясно, че капацитетът на всички възможни центрове за прием на бежанци в страната е надхвърлен с 380 души.

Затова ще се наложи да се търсят алтернативни места за настаняване.

Тактическите оперативни щабове в Хасково и Елхово са натоварени със задачата да подберат най-подходящите за това места.

Търсенето е насочено към такива обекти, които няма да изискват много време и ресурс, уточни вътрешният министър. Цветлин Йовчев посочи още, че бази като Временния център за бежанци в Харманли, който може да приеме при криза 1000 души на палатки, е краен вариант. Относно лошото състояние на терена, обрасъл в буренаци, Йовчев увери, че за там вече е насочена тежка техника, която да разчисти.

Друга от мерките е разпореждането към Тактическия щаб, базиран в Елхово, за усилване на техническото наблюдение на турско-българската граница с цел „да се ограничи потокът от влизащи в страната ни бежанци“. Друга от организационните мерки е ускоряване на процедурата за придобиване на статут, което ще отпуши бежанските центрове.

Според разпорежданията в бежанските центрове започва и „пресяване“ на хората и разпределянето им в рискови групи. Въпреки че засега няма конкретни данни за преминали границата ни членове на терористични групировки, разпределянето ще се направи като превантивна мярка за засилване на националната сигурност, уточни министър Йовчев.

Като пример той посочи, че семействата се считат като група с по-нисък рисков статут.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5651 |05.09.2013 Найденов: Сирийските ракети не могат да стигнат България . 8| 4966 |25.07.2013 Търсят се: Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан . 0| 5738 |24.07.2013 Търсят затрупаните миньори по обходна галерия . 5| 5357 |22.07.2013 Седми ден търсят изчезналите миньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads