Реклама / Ads
28| 5869 |16.07.2013 НОВИНИ

Татяна Дончева цепи лявото "без злоба"

.
Татяна Дончева Източник: Булфото
До есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект. Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия.
 

Това съобщи бившият депутат от БСП и инициатор на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНТ. На сегашното ръководство на БСП социалистката предрече съдбата на Иван Костов. „До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", каза тя и допълни, че в основата на новата формация ще е инициираното от нея "Движение 21".

Според нея в сегашната ситуация пред левицата има два изхода - да смени ръководството, което е зависимо от олигархията, или да създаде нова формация. Първият вариант, по думите й, е невъзможен. "Ситуацията на зависимост на ръководството на БСП е нетърпима и няма механизми за смяната му", каза Дончева. "Сергей Станишев няма да подаде оставка дори и догодина при избори, продължи тя.   

Активистката посочи, че  в БСП има много хора, които искат промяната да стане вътре в партията. "Моят живот мина в опити да променям нещо в левицата. Създаването на нови субекти трябва да отговори на нуждата да прекъснем зависимостта с олигархията", допълни тя и увери, че това ще стане "без злоба".  

Дончева прогнозира, че подценяването на протестите от страна на управляващите ще ескалира напрежението. "Гражданското общество да продължи натиска си, така че никое правителство да не може да мисли, че може да прибягва до решения тип "Пеевски" във всички сфери или да влияе върху медиите. Да е ясно, че гражданското общество няма да купува вестници, ако не отразяват обективно нещата", каза лявата активистка.

След реакцията на посланиците от страни от ЕС,  Брюксел ще покаже на правителството, че не може да не се съобразява. Това ще стане в рамките на по-продължителен период като резултатът ще е спиране на еврофондовете. Подкрепата на европейската левица за кабинета също е под сериозно условие, смята Дончева.

Тя коментира обединителните процеси в дясно и изрази очакване, че новото поколение на 35-годишните в ръководството ще е по-близко до хората от протеста и ще се опита да запълни вакуума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7279 |13.07.2013 Татяна Дончева била къртицата в ДАНС . 118| 5341 |08.07.2013 Борисов: За да се разцепи ГЕРБ, трябва да се разцепя аз . 39| 7452 |05.07.2013 Татяна Дончева: Станишев няма да ме вземе за чистачка, камо ли за шеф на ДАНС . 47| 7406 |18.06.2013 Т. Дончева: БСП е в мъртва хватка; трябва движение "Окупирай Позитано"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads