Реклама / Ads
4| 5668 |23.03.2015 НОВИНИ

ТЕЦ-Русе и Плевен спират работа?

.
ТЕЦ-Русе и Плевен може да спрат работа ззаради промените в Закона за енергетиката, влезли в сила от 6 март.
 

Изискванията, свързани с изкупуването на електроенергия от топлофикационните дружество, ще накарат фирмата  в Русе да спре работа в началото на април, тъй като ще се натрупа загуба от 12 млн. лева. За тази опасност предупредиха днес от ръководството на дружеството.

 

Напълно вероятно е, след края на отоплителния сезон ТЕЦ-Русе да спре работа и да освободи 312-те си работници до 1 юли, когато ще има ново ценово решение на КВЕР и ново прогнозно количество ел. енергия, или дори до началото на новия сезон за парно.

 

Причината е, че заради промените в Закона за енергетиката, влезли в сила от 6 март т.г., се спира изкупуването на принудена и комбинирана електроенергия.

 

Досега дружеството получаваше компенсации, като цялата произведена при подгряване на водата електроенергия се изкупуваше от НЕК на преференциална цена. От 6 март не се изкупува "принудена енергия", която тук е 62 000 мегават часа. "В началото на април, като изпълним квотата 117 000 мегават часа, свършваме прогнозното количество високоефективна енергия", обясни директорът Севдалин Желев.

 

Общо 35 млн. лв. са приходите на "Топлофикация Русе" от електроенергия за миналата година, тоест тези 12 млн. лв. са около една трета. Според него са необходими промени и дружеството се нуждае от квота от още 16 000 мегавата, за да не се стига до спирането на ТЕЦ-а.

 

От дружеството са започнали подписка сред абонатите си, която да бъде изпратена до омбудсмана. Целта е да се сезира омбудсманът, за да може да атакува тази норма като противоконституционна.

 

Синдикатите вече се готвят за протести, за да защитят интересите си. Тодор Дечев от КТ "Подкрепа" заяви, че ако няма раздвижване по преговорите, най-вероятно сругата седмица ще стартират процедура по стачка и протести.

 

Утре се очаква да има среща в Министерството на енергетиката по въпроса и до края на седмицата да стане ясно дали няма все пак да се намери някакъв компромисен вариант, за да не се стига до стачки и до спиране на топлата вода за русенци.

 

За същата опасност предупредиха и от "Топлофикация-Плевен". Заради законовите промени дружеството може да спре работа да спре работа през летния сезон, обяви изпълнителният директор инж. Иван Гетов, цитиран от БТА.

 

Той посочи, че законовите промени не са съобразени с конкретните технологични възможности на топлофикационното дружество. В случай че дружеството има така наречената принудена енергия, но НЕК не я изкупува, ще се влоши драстично икономическото му състояние и ще доведе до невъзможност за нормално разплащане към доставчици и контрагенти. "Резултатът ще бъде отлив от клиенти, повишаване на цената, съкращаване на работни места", прогнозира Гетов.

 

От синдикатите във фирмата са изпратили декларация до централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" за възникналото социално напрежение и за опасност за загубят квалифицирани работници. Синдикатите предупреждават, че според тях с промените ще се наруши работата в един работещ енергиен сектор.

 

Топлофикационните дружества не са проблемните в енергетиката, защото произвежданата от тях електроенергия е само около 5 на сто - нужни са обективен анализ и определяне на приоритетни действия енергийния сектор, смятат от синдикатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4979 |23.03.2015 Спират Икарусите в столицата . 19| 4389 |19.03.2015 Местан за Сърница: Спират тока на гласувалите за ДПС . 1| 5522 |08.03.2015 Люта Баба Марта и днес: вятърът и снегът не спират . 0| 4592 |07.03.2015 Влакове спират заради лошото време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads